Ukrayna'da maden işçileri, maaşlarının ödenmemesini ve kömür ocaklarının kapatılmasını başkent Kiev'de protesto etti.

Ülkenin çeşitli bölgelerindeki kömür ocaklarında çalışan 3 binden fazla madenci, sırasıyla Devlet Başkanlığı İdaresi, Parlamento ve Bakanlar Kurulu binaları önünde eylem yaparak, hükümete kömür ocaklarını kapatmama çağrısında bulundu. Madenciler, birkaç aydır alamadıkları maaşlarının ödenmesini de talep etti.

Bütçede kömür ocaklarına ayrılan kaynağın artırılmasını isteyen madenciler, ayrıca hükümetin yurtdışından kömür satın alma politikasına da eleştirdi. Madenciler, hükümetin kendileriyle görüşme masasına oturmaması durumunda eylemlerini sürdüreceğini dile getirdi.

BAŞBAKAN YATSENYUK, MAAŞLARIN ÖDENMESİ İÇİN TALİMAT VERDİ-

Madencilerin eylemleri üzerine Başbakan Arseniy Yatsenyuk, Enerji ve Kömür Sanayi Bakanı Vladimir Demçişin'e, en kısa zamanda madencilerin maaşlarının ödenmesi konusunda talimat verdi.

Bakanlar Kurulu Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamada, hükümetin, madencilerin biriken borçlarının ödenmesi için son olarak 400 milyon hrivna ayırdığı ve bunun 300 milyonunun geçen hafta maden sektörüne yönlendirildiği kaydedildi.

Açıklamada, Başbakan Yatsenyuk'un kalan 100 milyon hrivnayı da en kısa zamanda madencilere maaş olarak ödenmesi konusunda talimat verdiği belirtildi. Açıklamada, ayrıca Yatsenyuk'un, kömür sanayi sektöründe yapılacak yeniden yapılandırılmaya ilişkin rapor hazırlayıp sunması ve maden işçileriyle sürekli diyaloğun sürdürülmesi konusunda talimat verdiği de bildirildi.

Hükümet tarafından daha önce kabul edilen programa göre, 2016 yılına kadar kömür ocaklarının özelleştirilmesi planlanırken, özelleştirilmeyenlerin ise aşamalı olarak kapatılması ve maden işçileri sayısının azaltılması öngörülüyor.