Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile ordu birlikleri arasında 15 Şubat'ta başlayan ateşkes sürecine rağmen silah sesleri dinmedi.

Ülkenin doğusundaki bazı bölgelerde ufak çaplı çatışmalar ve ateşkes ihlalleri görülüyor. Taraflar özellikle Donetsk havaalanı ve Mariupol yakınlarındaki Şirokino kasabasında sık sık ateşkesi ihlal ediyor. Her iki taraf da ihlallerde birbirlerini suçluyor.

Ukrayna ordusunun ayrılıkçılara karşı sürdürülen operasyonlarının yönetildiği Terörle Mücadele Merkezi'nden yapılan açıklamada, son 24 saatte ayrılıkçıların 61 kez ateşkes ihlali yaptığı bildirildi. Açıklamada, Peski, Nevelskoe, Opitnoe, Avdeevka ve Şirokino kasabalarının hedef alındığı ifade edilirken, ayrılıkçıların Avdeevka'da ağır silahları kullanarak saldırı düzenlediği belirtildi.

Doğudaki ayrılıkçıların tek taraflı ilan ettiği "Donetsk Halk Cumhuriyeti"nin savunma bakanlığından yapılan açıklamada ise son 24 saatte hükümet güçlerinin 62 kez ateşkes ihlali yaptığı iddia edildi. Açıklamada, ordu birliklerinin saldırılarında bir ayrılıkçının yaşamını yitirdiği, iki ayrılıkçının ise yaralandığı kaydedildi.

Belarus'un başkenti Minsk'te Almanya, Fransa, Ukrayna ve Rusya liderlerinin Ukrayna'nın doğusunda ateşkes sağlanmasına ilişkin yaptığı görüşmelerin sonucunda 15 Şubat itibarıyla bölgede ateşkes süreci başlamıştı. Taraflar, ayrıca rehine değişimi ve ağır silahların çekilmesi gibi konularda da anlaşmaya varmıştı.