BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Amerika, Avrupa ve Orta Asya Bölümü Başkanı Gianni Magazzeni, komiserliğin Ukrayna'daki insan hakları ihlallerine ilişkin 16 Mayıs ile 15 Ağustos arası dönemi kapsayan raporunu BM Cenevre Ofisi'nde açıkladı.

Ukrayna'nın doğusundaki çatışmalarda son üç ayda 105 sivilin hayatını kaybettiği ve 308 sivilin yaralandığını belirten Magazzeni, bu sayısının bir önceki üç aylık dönemle kıyaslandığında iki kat fazla olduğuna dikkati çekti.

Magazzeni, "Ukrayna'nın doğusunda çatışmaların başladığı nisan ayından bu yana Ukrayna askerleri, silahlı gruplar ve siviller dahil toplam 7 bin 962 kişi hayatını kaybetti ve 17 bin 811 kişi yaralandı" dedi.

Raporda, "Gerçek rakamlar daha yüksek olabilir" denildi.

ATEŞKESE RAĞMEN 165 SİVİL ÖLDÜRÜLDÜ

Ülkenin doğusunda taraflar arasındaki ateşkes anlaşmasına rağmen, anlaşma sonrasındaki altı ayda 165 sivilin öldürüldüğü ve 410 sivilin ise yaralandığı belirtildi.

KIRIM

Raporda, Kırım'da da insan hakları ihlallerinin devam ettiği ifade edildi.

Kırım'da ifade özgürlüğü, toplanma özgürlüğü, serbest dolaşım özgürlüğü ve dini özgürlüklerin kısıtlandığının altı çizilen raporda, azınlıklara özellikle de Kırım Tatarlarına yönelik ayrımcılık uygulamalarına son verilmesi çağrısında bulunuldu.