Beyaz Saray Sözcüsü Eric Schultz, ABD Başkanlık uçağı Air Force One'da düzenlendiği basın brifinginde, Ukrayna'nın doğusunda yaşanan gelişmelerden "derin rahatsızlık" duyduklarını söyledi.

Schultz, şunları kaydetti:

"Rusya yanlısı ayrılıkçıların saldırıları sonucu Ukrayna ordusunun ve sivillerin kayıplarına yönelik haberlerden derin rahatsızlık duyuyoruz. Bu şiddet, Rusya'nın ve ayrılıkçıların geçen haftaki Minsk uygulama planında yeniden tasdik ettikleri ateşkes taahhütlerine rağmen devam ediyor. Rusya'nın da aralarında bulunduğu tüm taraflara bu plana uymaları çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu.

Geçen hafta taraflar arasında Minsk'te varılan anlaşmanın "alışveriş listesi" olmadığını belirten Schultz, hangi kurallara riayet edip etmeyeceklerine kendilerince karar verilemeyeceğini, kurallara uyulacağına tüm tarafların taahhüt ettiğini kaydetti.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de, günlük basın brifinginde, ateşkese rağmen çatışmaların yaşandığı Debaltseve ve civarında, Mariupol ve diğer lokasyonlardaki Rus yanlısı ayrılıkçılarca yapılan saldırıları kınadıklarını bildirdi.

Ukrayna hükümetinin, ayrılıkçıların, ateşkesin yürürlüğe girdiği 15 Şubat'tan itibaren 250 kez ateşkesi ihlal ettiğini ve 10'dan fazla kişinin ölümüne ve yüzlercesinin yaralanmasına neden olduğunu duyurduğuna vurgu yapan Psaki, "Eğer Rusya ve ayrılıkçılar imzaladıkları anlaşmaları çiğnemeye devam ederlerse, bu daha fazla bedellere ve izolasyona neden olacaktır" dedi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Debaltseve'deki çatışmalarda Rusya yanlısı ayrılıkçılarla çatışmaya giren 90 Ukrayna askerinin esir düştüğü, ayrıca 82 askerinden de haber alınamadığı belirtilmişti.

Donetsk'e bağlı Debaltseve kasabası ayrılıkçıların elindeki iki büyük kent Donetsk ve Luhansk arasında köprü işlevi görmesi nedeniyle bölgede stratejik öneme sahip. Debaltseve, ayrıca Ukrayna ordusunun kontrolündeki batıya uzanan karayolu ve demiryollarının üzerinde yer alıyor. Ukrayna'da taraflar arasında Pazar gününden itibaren başlayan ateşkes anlaşmasına rağmen, son günlerde ayrılıkçıların bu kente saldırıları sürüyordu.

DEBALTSEVE'DEN GERİ ÇEKİLEN UKRAYNA ASKERLERİ, BAŞKENT KİEV'DE ÇİÇEKLERLE KARŞILANDI

Diğer yandan Ukrayna'nın doğusunda ateşkese rağmen çatışmaların yaşandığı Debaltseve'den geri çekilen Ukrayna askerleri, başkent Kiev'de çiçeklerle karşılandı.

Ayrılıkçıların saldırılarının giderek artması üzerine Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun talimatıyla, dün Debaltseve'den çekilen Ukrayna askerleri, bu gece başkent Kiev'e geldi. Bir süre dinlenmek üzere cephe gerisine dönen askerler, Kiev'deki tren istasyonunda aileleri ve yakınları tarafından çiçeklerle karşılandı.

Kiev'deki demiryolu istasyonuna gelen Ukraynalılar askerlere sevgi gösterilerinde bulunarak, askerlere çiçek verdi. Karşılama sırasında askerler ile aileleri arasında duygulu anlar yaşandı. Ukrayna bayraklarıyla karşılanan askerler, yakınlarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi. Bazı Ukraynalılar da askerleri öven pankartlar açtı.

Taraflar arasında ateşkese rağmen, Luhansk ile Donetsk arasında köprü işlevi görmesinden dolayı ayrılıkçıların yoğun saldırıları üzerine, Ukrayna askerleri dün Debaltseve'den geri çekilmesi başlamıştı. Dün akşama kadar 2 bin 500 civarında Ukrayna askerinin kentten ayrıldığını açıklayan Ukrayna makamları, bugün akşam itibarıyla Debaltseve'deki tüm Ukrayna askerlerin kentten ayrıldığını duyurdu.

Resmi verilere göre, Debaltseve'deki çatışmalarda 22 Ukrayna askeri yaşamını yitirirken, 150'den fazla asker de yaralandı. 90 Ukrayna askeri ayrılıkçılar tarafından rehin alınırken, 82 askerden ise haber alınamıyor.

Debaltseve kasabası ayrılıkçıların elindeki iki büyük kent Donetsk ve Luhansk arasında köprü işlevi görmesi nedeniyle bölgede stratejik öneme sahip. Debaltseve, ayrıca Ukrayna ordusunun kontrolündeki batıya uzanan karayolu ve demiryollarının üzerinde yer alıyor.