Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçıların, Donetsk yakınlarında bulunan Uluslararası Kızılhaç Komitesi görevlilerine ateş açtığı bildirildi.

Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçılara karşı sürdürülen operasyonların yönetildiği Terörle Mücadele Merkezi'nden yapılan açıklamada, ayrılıkçıların bugün Donetsk yakınlarındaki Dutovski kömür ocağı yakınında bulunan Uluslararası Kızılhaç Komitesi görevlilerine makineli tüfekle ateş açtıkları kaydedilirken, saldırıda ölen yada yaralananların olmadığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca gün boyunca ayrılıkçıların 24 kez ateşkes ihlali yaptığı ve hükümet güçlerinin konuşlandığı noktalara ateş açtıkları belirtildi. Saldırılarda Lozovoe, Luhanskoe, Opitnoe, Avdeevka ve Şirokino kasabalarının hedef alındığı ifade edildi.

Öte yandan, Terörle Mücadele Merkezi Sözcüsü Andriy Lysenko'nun yaptığı açıklamada, doğudaki ayrılıkçıların ağır silahlarını cephe hattından tamamen geri çekmediği müddetçe, ordu birliklerinin de cephe hattındaki ağır silahlarını ve askerlerini tamamen geri çekmeyeceğini söyledi.

Lysenko, "Biz, askeri silahlarımızı tamamen geri çekmeyeceğiz, çünkü düşmanın da aynı hareketi yaptığından emin değiliz. Bundan dolayı, olası saldırıyı geçici olarak durdurabilecek ve ağır silahların cepheye geri getirilmesine imkan sağlayacak ağır piyade silahlarının, cephe hattından tamamen geri çekmiyoruz. Askerleri, askeri silah desteği olmadan bırakmak suç olurdu" ifadelerini kullandı. Lysenko, ayrılıkçıların son 24 saatte düzenlediği saldırılarda, bir askerin öldüğünü, beş askerin ise yaralandığı bilgisini de verdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko arasında Belarus'un başkenti Minsk'te 12 Şubat'ta imzalanan Minsk mutabakatında, 15 Şubat'ta doğuda ateşkesin sağlanması, taraflar arasında rehinelerin değişimi, ateşkes yürürlüğe girdikten sonra 14 gün içerisinde 100 milimetre kalibreden büyük silahların 50 kilometre, taşınabilir roket sistemlerinin 70, taktik füze sistemlerinin ise 140 kilometre mesafeye geri çekilerek taraflar arasında 50 kilometrelik güvenlik bölgesi oluşturulması konularında anlaşma sağlanmıştı.