Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna’nın doğusunda çatışmaların başlamasından bu yana 9 bin 371 kişinin hayatını kaybettiğini, 21 bin 532 kişinin yaralandığını bildirdi.

BM İnsan Hakları Gözlem Misyonu’nun 16 Şubat-15 Mayıs dönemini kapsayan Ukrayna’daki İnsan Hakları Durumu ile ilgili 14. raporu Kiev’de BM Genel Sekreter Yardımcısı İvan Şimonoviç tarafından açıklandı.

Ukrayna’nın doğusunda istikrarsızlığın sürdüğünü söyleyen Şimonoviç, silahlı grupların kontrolü altındaki bölgelerde ve çatışma hattında yaşayan sivil halkın insan haklarının olumsuz etkilenmeye devam ettiğini kaydetti.

Bölgede 2014’ün Nisan ayından bugüne kadar 31 bin civarında insanın doğrudan zarar gördüğünü belirten Şimonoviç, “Donbas’ta çatışmaların başladığı günden bu yana 9 bin 371 kişi hayatını kaybetti, 21 bin 532 kişi ise yaralandı." dedi.

Ukrayna’nın doğusunda yasa dışı silahlı grupların kontrolünde olan bölgelerde 2,7 milyon insanın hak ve özgürlüklerinin kısıtlı olduğuna işaret eden Şimonoviç, “Bu durum bu bölgelerde, şimdilik durum iyileşmedikçe, adil ve özgür seçimler yapılması konusunda endişe doğurmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Şimonoviç, ayrıca son üç ayda çatışmalarda sivil halktan 14 kişinin hayatını kaybettiğini, 99’unun ise yaralandığını aktardı.