Güney Kore'de savcılar, Devlet Başkanı Park Guen-hye'nin eski dostu Choi Soon-sil'in, resmi görevi bulunmamasına rağmen önemli devlet işlerine müdahil olması ve haksız servet kazanmasında "önemli ölçüde payının" olduğunu söyledi.

Başsavcı Lee Young-ryeol, yaptığı açıklamada, delilere dayanarak Devlet Başkanı Park'ın, Choi Soon-sil ve iki yardımcısının yargılandığı suçların büyük kısmında, önemli ölçüde payının olduğu kanaatine vardıklarını belirtti.

Lee, anayasal dokunulmazlığı bulunan Park'a dava açılamayacağını fakat vardıkları kanaat doğrultusunda sorgulanması için ilgili birimlerin çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Öte yandan, Devlet Başkanlığı Sözcüsü Jung Youn-kuk, Park'a "karakter suikasti" yapıldığını iddia ederek, savcılığın kararıyla ilgili, "tamamen varsayıma dayalı, somut gerçeklerin göz ardığı edildiği, doğru olmayan bir karar." açıklamasında bulundu.

Savcıların dava sürecinde, adil ve siyasi olarak tarafsız olmadığını düşündüklerini kaydeden Jung, Park'ın, özel savcılı bağımsız bir heyet ile "aktif şekilde işbirliği" yaparak masumiyetini ispatlamayı düşündüğünü söyledi.

Park'ın istifasını isteyen binlerce kişi, yaklaşık bir aydır her cumartesi Seul'de gösteri düzenliyor.

Geçmişte Rus Çarı'na siyasi meselelerde fikir veren ve doğaüstü güçlere sahip olduğunu iddia eden Grigori Rasputin'e benzetilen Choi'nin devlet başkanının önemli konuşma metinlerini kaleme aldığı ortaya çıkmıştı.

Park ile ilişkisini kullanarak iş adamlarını bazı vakıflara bağış yapmaya zorlamakla da suçlanan Choi'nin kültürel ve spor faaliyetlerini destekleme adı altında, yardım kuruluşlarından zimmetine yaklaşık 9 milyon dolar geçirdiği iddia ediliyor.

Başkentte geçen cumartesi günü de Park'ın arkadaşı Choi Soon-sil'in devlet işlerini yönlendirmesine göz yumduğuna ilişkin iddialar üzerine binlerce kişinin katılımıyla gösteri düzenlenmişti.

Skandalın, Park'ın Güney Kore'de gelecek yıl yapılacak genel seçimlerden önce popülaritesini önemli ölçüde azalttığı belirtiliyor. Bazı muhalefet partileri de Park'a istifa çağrısında bulunuyor.

Güney Kore'de yapılan bir ankete göre, Park'a kamuoyu desteği yüzde 5'e kadar düştü.

Park Geun-hye, 2012'deki devlet başkanlığı seçimi kampanyası sırasında ve 2013'te göreve başladığında Choi Soon-sil'in konuşma metinleri ve halkla ilişkiler konularında kendisine yardımcı olduğunu ancak bu durumun o dönemde sona erdiğini belirtmiş ve halkından özür dilemişti.