Uluslararası Af Örgütü, Fas ve Cezayir'e "idam cezasını kaldırmaları" çağrısında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü Fas Ofisi Müdürü Muhammed Es-Sektavi, başkent Rabat'ta düzenlediği basın toplantısında, "Fas hükümetinin, idam cezalarını iptal etmesi ve yaşam hakkına saygı duyması gerekiyor. Çünkü Fas Anayasası'nın 20. maddesi yaşam hakkına saygıyı öngörmektedir." dedi.

Hükümetin onaylamaya hazırlandığı ceza kanunu tasarısının 11 maddesinde idam cezasının bulunduğuna işaret eden Sektavi, Fas'a idam cezasını kaldırma çağrısını yineledi.

Fas kanunlarında idam cezasının bulunmasına rağmen, Fas Kralı 1993'ten bu yana söz konusu cezanın uygulanmasını onaylamadı. Fas hapishanelerinde 3'ü kadın 122 idam mahkumu bulunuyor.

ORTADOĞU ÜLKELERİNDE BİN 194 İDAM

Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde idam cezalarının kaldırılması gerektiğini ifade eden Sektavi, 2015 yılında Amman dışında bütün Ortadoğu bölgesinde 831 idam kararı verildiğini kaydetti.

Sektavi, Ortadoğu'da uygulanan idam cezalarının sayısının 2014'te 945 iken, 2015 yılında bin 194'e yükseldiğini söyleyerek bu cezanın geçen yıl sadece Fiji, Madagaskar, Kongo Cumhuriyeti ve Surinam'da kaldırıldığını belirtti.

Bu sayıların Çin'i kapsamadığını söyleyen Sektavi, Çin'in idam cezalarıyla ilgili verileri devlet sırrı olarak gördüğünü, bu bilgileri ortaya çıkaranların da idam cezasına çarptırıldığını ifade etti.

Sektavi, geçen yıl uygulanan ve kayıtlara geçen idam cezalarının yaklaşık yüzde 90'ının İran, Pakistan ve Suudi Arabistan'da gerçekleştirildiğini aktardı.

1989'DAN BU YANA EN YÜKSEK RAKAM

Uluslararası Af Örgütü'nün dünya çapındaki ölüm cezalarını ele aldığı yıllık değerlendirme raporunda, 2015 yılında kaydedilen infaz sayısında trajik bir yükseliş olduğu vurgulanırken bunun son 25 yılın en yüksek rakamı olduğu belirtildi.

2015 yılında 25 ülkede bin 634 kişinin idam edildiği kaydedilen raporda, 2015 yılında idam cezalarının uygulandığı Ortadoğu ülkelerinin başında 977 infaz ile İran'ın geldiği, İran'ı Suudi Arabistan'ın 158, Irak'ın 26, Mısır'ın da 22 ile takip ettiği vurgulandı.