Daha iyi bir yaşam ümidiyle Avrupa'da mülteci olabilmek için her türlü zorluğu göze alarak denize açılan göçmenlerin, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında göçmenlerin geri kabulü ve değişimi sürecine rağmen umuda yolculukları sürüyor.

Düzensiz göç ve insan kaçakçılığı ile mücadele amacıyla 18 Mart'ta Brüksel'de varılan mutabakatın ardından bir an önce Avrupa topraklarına ulaşmaya çalışan göçmen sayısı artarken, anlaşmanın yürürlüğe girdiği 20 Mart'tan itibaren ise umuda yolculuk azalarak da olsa devam ediyor.

Mutabakat öncesinde günde yaklaşık 2 bin göçmenin yasa dışı yollardan ulaştığı Yunan adalarına 20 Mart'tan bu yana yaklaşık 6 bin kişi geçebildi. 6 bin göçmen, kayıt kabul merkezlerinde tutuluyor.

Göçmenlerin en fazla tercih ettiği varış noktasını Midilli Adası oluşturdu. Umuda yolculuk girişimlerinin yarısından çoğu buraya, ardından ise Sakız Adası'na yapıldı.

Günde yaklaşık 300 göçmeni yakalayan Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurları, Ege Denizi'nde 20-31 Mart'ta bin 515, nisan ayının 5 gününde ise 491 olmak üzere 2 bin 6 göçmenin yasa dışı geçişini engelledi.

UMUT YOLCULARINDA İLK SIRADA SURİYELİLER GELİYOR

Ege Denizi'nde yakalanan göçmenler arasında ilk sırada Suriye uyruklular yer aldı. Son 17 günde yakalanan 2 bin 6 göçmenden bine yakınını Suriyeli göçmenler oluştururken, bu ülke vatandaşlarını yaklaşık 500 kişi ile Afganlar izledi.

Göçmenler arasında Pakistan, Myanmar, Irak, İran, Tunus, Filistin, Somali gibi ülkelerin vatandaşları da yer aldı.