Vatikan'ın en çok başını ağrıtan konulardan Katolik din adamlarının pedofili skandalına adlarının karışması konusunda bir ilk yaşanarak Papalık Elçisi olarak görev yapmış üst düzey biri tutuklandı.

2008'de Papalık Elçisi olarak gittiği Dominik Cumhuriyeti'nin başkenti Santa Domingo'daki görev süresince yaptıklarından dolayı adı pedofili skandalına karışan ve bu nedenle haziranda İnanç Doktrini Kongregrasyonu tarafından ilk aşamada dini görevlerini yapmama cezası verilen 66 yaşındaki Polonya asıllı Monsenyör Josef Wesolowski tutuklandı. Eski din adamının sağlık koşullarından ötürü ev hapsinde olacağı da basına yansıdı.

Wesolowski'nin tutuklandığını açıklayan Vatikan Sözcüsü Rahip Federico Lombardi, Papa Franciscus'un daha önce dile getirdiği isteği doğrultusunda böylesine ciddi bir durumda daha fazla gecikme olmaksızın, ruhban devletiyle her türlü ilişiği kesilen ve suçlu bulunan Wesolowski'nin Vatikan Asliye Hukuk Mahkemesince çağrıldığı ve kendisine cezai tahkikatın bir kısmının, tebliğ edildi belirtildi.

Jozef Wesolowski'nin tutuklanması ile pedofili olaylarının üzerine gitmemek ve sorumluları adalete teslim etmemekle ya da ağırdan almakla suçlanan Vatikan için ilk defa bu seviyede bir yetkilinin cezai tahkikata uğraması dikkati çekti.