BM Güvenlik Konseyi'nin, Viyana'daki Suriye toplantısında varılan anlaşmanın hayata geçirilmesi için karar tasarısı hazırlamaya başlayacağı bildirildi.

BMGK kasım ayı dönem başkanı İngiltere'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Peter Wilson, gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye'de BM yönetiminde bir ateşkes uygulanması ve diğer konuların hayata geçirilmesi için taslak yazımına hemen başlanacağını söyledi.

Wilson, tasarının ne zaman oylamaya sunulacağı ve neleri içereceğine ilişkin ise bilgi vermedi.

Viyana'daki Suriye görüşmelerinde, Suriyelilerin önderliğinde 6 ay içinde geçiş süreci, taraflar arasında müzakerelerin başlaması ve ateşkes sağlanması, yeni bir anayasa, 18 ay içinde adil bir seçim yapılması ve BM denetiminde "kimin terörist kimin muhalif" olduğunun belirlenmesi konularında anlaşmaya varılmıştı.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric de gazetecilere yaptığı açıklamada, Viyana'daki anlaşmanın uygulanabilmesi için BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Sekreterlik nezdinde çalışma başlattığını söyledi.

Sekreterliğin siyasi müzakereler, ülke genelinde ateşkesin sağlanması ve sürecin tek elden yürütülmesi konularında uygulanabilecek yöntemlere ilişkin çalışmalar yapacağını belirten Dujarric, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın da müzakerelere başlanması için çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

Dujarric, Suriye'deki insani duruma da dikkati çekerek yerlerinden edilenler için 2015'te gereken 8,4 milyar doların yarısının bile sağlanamadığını, uluslararası toplumun desteğine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.