Wikileaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange, sığındığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde üç yıldır yaşıyor.

Wikileaks bugün, 19 Haziran 2012'de İngiltere'de hakkındaki İsveç'e iade kararının ardından Ekvador Büyükelçiliğine sığınan Assange ile ilgili bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, "Avustralya vatandaşı Assange'ın Londra'daki Ekvador Büyükelçiliğine sığınmasının üzerinden 3 yıl geçti. Assange, 3 yıldır temiz havaya çıkamıyor ve güneşi göremiyor. Çünkü büyükelçiliğin dış mekanı bulunmuyor. Hakları ihlal ediliyor. 59 yasal ve sivil insan hakları örgütü geçen yıl Birleşmiş Milletler'e Assange'ın durumundan dolayı şikayet mektubu gönderdiler" denildi.

Hem İngiltere'nin hem de İsveç'in Assange'ın ABD'ye gönderilmeyeceğine dair yasal ya da diplomatik güvence vermediğinin belirtildiği açıklamada, Ekvador Büyükelçiliği önünde 24 saat nöbet tutan Londra polisinin vergi mükelleflerine maliyetinin 11,4 milyon sterline ulaştığı vurgulandı.

Büyükelçilik binasından çıkması halinde şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanacak ve ardından İsveç'e iade edilecek Assange için, Londra'nın lüks semtlerinden Knightsbridge'de bulunan büyükelçilik önünde gün boyu polis karavanı bekliyor.

Bu yıl Mart ayında İsveçli savcılar, Assange'ın Ekvador Büyükelçiliğinde sorgulanması talebini kabul etmişti. İngiltere Assange'ın Londra'da sorgulanmasına onay verirken, Ekvador'un konuya iliştin kararı hala bekleniyor. Ekvador yetkilileri, Büyükelçiliğin bir odasında yaşayan Assange'ın istediği kadar burada kalabileceğini bildiriyor.

Sağlığından kimi zaman endişe edilen Assange'ı büyükelçilikte bulunduğu 3 yıl boyunca Lady Gaga, Pamela Anderson, Yoko Ono, Eric Cantona, Ken Loach gibi ünlüler ziyaret etti.

İngiliz mahkemesi 2012 yılında 43 yaşındaki Avustralya vatandaşı Assange'ın, iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti. Julian Assange, İsveç'e iade edilirse ABD'ye gönderilmekten korktuğu için 19 Haziran 2012 tarihinde Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

Ekvador, çok sayıda ABD Dışişleri Bakanlığı yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyu ile paylaşan ve tartışmalara neden olan Assange'ın siyasi iltica talebini kabul etmişti.