ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, ülke ekonomisinin faiz artışına hazır hale geldiğine işaret ederek, "Ekim toplantısından bu yana alınan ekonomik veriler, iş gücü piyasasındaki iyileşmenin süreceğine yönelik beklentilerimizle uyum gösteriyor" dedi.

Yellen, Washington Ekonomi Kulübü'nde yaptığı konuşmasında, son dönemdeki ekonomik gelişmeler ile bunların Fed'in para politikasını nasıl etkileyeceğini değerlendirdi.

ABD'nin resesyondan 6 yıl önce çıktığını ve işsizlik oranının bu sürede yarıya düştüğünü belirten Yellen, ülke ekonomisinin halen ılımlı hızda büyümeyi sürdürdüğünü ifade etti.

Yellen, ayrıca, ekonomi için risk yaratan uluslararası gelişmelerin de yaz döneminden bu yana azaldığına dikkat çekerek, alınan verilerin Çin'deki yavaşlamanın kademeli hızda süreceğine işaret ettiğini söyledi.

Gelişmekte olan ülkelerden bazılarının ise yıl içinde parasal ve mali genişleme politikalarını uygulamaya soktuğunu aktaran Yellen, bu ülkelerin ekonomilerinde de iyileşmeler görüldüğünü kaydetti.

Yellen, buna ilaveten, gelişen ülke ekonomilerinin de destekleyici para politikası sayesinde artan talepten olumlu etkilendiğini ve emtia fiyatlarının istikrar kazanmaya başladığını belirtti.

VERİLER BEKLENTİLERLE UYUMLU

Konuşmasının para politikasıyla ilgili bölümünde son haftalarda açıklanan verilerin Fed'in beklentileriyle uyumlu olduğunu belirten Yellen, faiz artışına 15-16 Aralık toplantısıyla başlanabileceğinin sinyalini verdi.

Yellen, bu noktada, "Ekim toplantısından bu yana alınan ekonomik veriler iş gücü piyasasındaki iyileşmenin süreceğine yönelik beklentilerimizle uyum gösteriyor. Daha önce de söylediğim gibi iş gücü piyasasında devam eden iyileşme enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefine ulaşacağına yönelik güveni güçlendiriyor" şeklinde konuştu.

Öte yandan, faiz artışının ertelenmesinin ekonomi için bazı riskler teşkil edeceğine işaret eden Yellen, piyasaların ilk faiz artışının zamanlamasından ziyade faiz artırımında izlenecek genel grafiğe önem vermesi gerektiğini vurguladı.

Yellen, gelecek 2 hafta içinde açıklanacak verileri dikkatle takip edeceklerini vurgulayarak, "Meslektaşlarım ve ben bir araya geldiğimizde politika kararımızı verirken elimizdeki tüm verileri ve bunların ekonomik görünüme etkilerini değerlendireceğiz" ifadesini kullandı.

AVRO/DOLAR PARİTESİ SON 7 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNİ GÖRDÜ

Piyasalar, Yellen'in "şahin" olarak nitelendirilen açıklamalarını fiyatlarken, avro/dolar paritesi 1,0551'e gerileyerek son 7 ayın en düşük seviyesini gördü.

Aynı zamanda, New York borsasında endeksler, Yellen'in konuşmasını takiben eksiye döndü.

Analistler, piyasaların yarın Yellen'in ABD Kongresi'nde yapacağı sunuma odaklanacağını ifade ediyor.

Fed'in bu yılki son toplantısı 15-16 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek.