Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım ve Acil Durumlar Koordinatörlüğü Genel Sekreter Yardımcısı Stephen O'Brien, Yemen'e yaptığı ziyaretin ardından hazırladığı raporda, Hudeyde limanının, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri tarafından bombalanmasının ardından ülkedeki insani krizin daha da derinleşmesinden endişe edildiğini açıkladı.

Yemen'de Husilerin kontrolündeki resmi haber ajansı Saba'da yer alan habere göre habere göre O'Brien, Yemen ziyaretinin ardından bir rapor hazırladı.

Raporda, ''Hudeyde limanının vurulmasıyla Yemen'deki insani krizin daha da derinleşmesinden endişe ediyorum'' ifadesini kullanan O'Brien, ülkeye yapılacak insani yardımların başkent Sana ve çevresindeki bölgelere ulaştırılmasında sıkıntılar yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Raporda, Yemen'e yapılacak gıda yardımlarının halihazırda sadece Aden ve Hudeyde limanları üzerinden ülkeye ulaştırılabileceğine dikkat çekilerek, sözkonusu limanların, operasyonlardan ve çatışmalardan etkilenmemesi için tarafların dikkatli olması gerektiği vurgulandı.

O'Brein raporunda şu açıklamalara yer verdi:

''11 Ağustosta gittiğim Yemen'deki insani durum karşısında tamamen şoke olduğumu söyleyebilirim. Yemen'deki taraflar insani ihtiyaçların farkına varmalı. İlaç, gıda, bebek mamaları, su gibi temel ihtiyaçlar maddeleri tükenmek üzere. Bu nedenle yapılacak yardımlar çok önemli. Ancak limanlar ve havaalanları gibi insanların hayatını doğrudan etkileyen yerlerin korunması gerekiyor. Hudeyde limanının vurulması BM olarak bu konudaki endişelerimizin artmasına neden oluyor.''

Hudeyde kentinde Husilerin kontrolünde olan ve "İran'dan silah getiren gemilerin kullandığı" iddia edilen Hudeyde limanı, koalisyona ait savaş uçakları tarafından pazartesi günü vurulmuştu. Hudeyde limanının, ülkenin kuzey kesimindeki ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştırılması açısından kritik önem taşıdığı belirtiliyor.

Yemen'de ocak ayında tırmanışa geçen siyasi kriz ve Husilerin yönetime el koymasıyla başlayan çatışmalar ülkede büyük bir yıkıma neden olmuştu. Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin Suudi Arabistan'a yardım çağrısı ile başlatılan hava operasyonları ve Hadi yanlısı Halk Direnişi Güçleri ile Husiler arasındaki çatışmalarda 1.5 milyon kişi evsiz kalmış, 400'ü çocuk 3 bin 600 kişi ölmüş, 600 çocuk da sakatlanmıştı. Yaklaşık 25 milyon nüfuslu ülkede halkın yüzde 80'inin acil insani yardıma ihtiyaç duyduğu belirtiliyor.