Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), siyasi krizin yaşandığı Yemen'de 14,7 milyon kişinin yardıma muhtaç olduğunu açıkladı.

UNICEF tarafından yapılan yazılı açıklamada, 25,8 milyon nüfusa sahip ülkede çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 14,7 milyon kişinin beslenme, sağlık ve eğitim sorunlarıyla karşı karşıya kaldığı ifade edildi.

Açıklamada, UNICEF Yemen daimi temsilcisi Julian Hartes'in, "Yemenli çocuklara UNICEF'in görevlilerine yönelik doğrudan bir tehdit olmadığı sürece burada kalacağımızı söylemek istiyoruz. Bizler yeterli beslenemeyen çocukları doyurmaya, okulları onarmaya ve sosyal ile psikolojik destek sağlamaya devam edeceğiz" sözlerine yer verildi.

UNICEF'in akut malnütrisyon (kötü beslenme) bozukluğu olan 160 bin çocuğu tedavi ettiği, 900 bin kişiye içme suyu sağladığı ve 520 bin çocuğa da uygun eğitim ortamı sağladığının belirtildiği açıklamada, uluslararası toplumdan Yemenli çocukların ihtiyaçlarının karşılanması için 2015 yılında 60 milyon dolar yardım talebinde bulundu.

Geçen yıl eylül ayında başkent Sana'da kontrolü sağlayan Husiler ile yönetim arasında 21 Eylül'de, "3 gün içinde yeni hükümet kurulması, Cumhurbaşkanı Abdorabbu Mansur Hadi'nin hiçbir siyasi partiye üye olmayan birine başbakanlık görevi vermesi, petrol ürünlerine yapılan zamların düşürülmesi" gibi maddelerin yer aldığı anlaşma imzalanmıştı. Hadi, Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'i hükümeti kurmakla görevlendirmiş ancak tepkiler üzerine bu görev Halid Mahfuz Bahhah'a verilmişti.

Hükümet ve Cumhurbaşkanı Hadi'nin ocak ayında istifa etmesinin ardından Husiler, 6 Şubat'ta, ülkedeki siyasi geçiş sürecini belirleyecek "Anayasa Manifestosu" adıyla bir bildiri açıklamıştı. Mevcut anayasanın yürürlükte kalacağı belirtilen manifestoda, 5 üyeli "Başkanlık Konseyi" ve 551 sandalyeli "Ulusal Geçiş Meclisi"nin kurulması öngörülmüştü. Husiler ayrıca feshettikleri parlamentonun üyelerini, yeni meclise katılmaya çağırmıştı.

Husilerin bu müdahalesi ise birçok kesim tarafından ''darbe" olarak nitelendirilmişti.