Yemen'in güneyindeki Lahic kentinde, Husi militanlara kurulan pusuda 20 kişinin öldüğü bildirildi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'ye bağlı birliklerle Güney Halk Komitesi güçleri, Lahic kentinde Husilere pusu kurdu. Bir zırhlı personel taşıma aracının da imha edildiği pusuda 20 Husi militan hayatını kaybetti.

Husi Ensarullah hareketinin güneydeki ilerleyişinin bir parçası olan ve Aden'e 50 kilometre mesafedeki Lahic kenti yer yer şiddetli çatışmalara sahne oluyor. Dünkü çatışmalarda da 5 sivil ölmüş, 20 kişi yaralanmıştı.

Ali Abdullah Salih'in görevi bırakmak zorunda kaldığı devrimin ardından siyasi süreçlere daha fazla katılım talep eden Husilerin gösterileri ve bölgedeki aşiretlerle çatışarak nüfuz alanlarını genişletmesi, Yemen'de istikrarsızlığa yol açmıştı. Merkezi yönetimle yapılan uzlaşma görüşmelerinin sonuç vermemesi üzerine, başkent Sana'da bazı stratejik yerleri kontrol altına alan Husiler, Ocak 2015'te başkanlık sarayına girmiş, bu olayın ardından ev hapsinde tutulan Cumhurbaşkanı Hadi, bir süre sonra Aden'e geçerek ülkenin halen meşru lideri olduğunu duyurmuştu. Bu süreçte Husiler tarafından alınan bütün siyasi kararların da geçersiz olduğunu ilan eden Hadi'nin bu açıklamasına, Husilerin ilerleyişini İran'ın bölgedeki nüfuz alanını genişletme çabası olarak gören başta Suudi Arabistan olmak üzere birçok Arap ülkesi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de (BMGK) destek vermişti.

Hadi'nin, Aden'i "geçici merkez" ilan etmesi ve bazı ülkelerin diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceği yönündeki açıklamalarının ardından Husiler, "karşı direnişin merkezi" haline gelen Aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmişti. Hadi yönetiminin üst düzey yetkililerinin Arap Birliği ve uluslararası topluma, acil askeri müdahale çağrısının ardından, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, Husilere yönelik "Kararlılık Fırtınası" adlı operasyonu başlatmıştı.

UNESCO, YEMEN'DEKİ KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASINI İSTEDİ

Diğer yandan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Direktörü Irina Bokova, Yemen'deki kültürel mirasın korunması çağrısında bulundu.

Bokova, Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki Arap ülkelerinin, Husilere yönelik "Kararlılık Fırtınası" adı altında başlattığı hava operasyonu ve bu ülkede süren iç savaş ile ilgili yazılı açıklamada yaptı.

Genel Direktör Bokova, "Ulusal kültürel mirasın korunması vatandaşların kimlikleri, tarihleri, farklı zenginliklerin korunması ve barışçı gelecek için vazgeçilmez bir unsurdur" dedi.

Yüzyıllardır süren İslam düşüncesi ile zengin diyaloğu yansıtan Yemen mirasının eşsiz olduğunu vurgulayan Bokova, "Bu yüzden bütün taraflara ve askeri operasyona katılan bütün ülkelere, Yemen'in değeri biçilmez kültürel mirasını korumak için ellerinden gelen bütün çabayı göstermeleri çağrısında bulunuyorum" ifadelerini kullandı.

Mevcut tecrübelerin, çatışma dönemlerinde kültürel mirasın her zamankinden daha fazla tehdit altında olduğunu gösterdiğine işaret eden Bokova, bu yüzden bütün tarafların, askeri operasyonlarda ve hava saldırılarında kültürel mirası hedef alan eylemlerden kaçınmaları ve kültürel mirasın bulunduğu alan ve binaları askeri amaçlı kullanmamalarının çok önemli olduğunu kaydetti.

Bokova, taraflara ayrıca, silahlı çatışmalar anında kültürel mirasın korunması ile ilgili 1954 yılında yürürlüğü giren uluslararası Lahey Sözleşmesi'ne uymaları çağrısında bulundu.