Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin talebi üzerine, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, taraflar arasında bugün Cenevre'de başlayacak diyalog görüşmeleri nedeniyle ülkede 7 günlük ateşkes kararı aldığı bildirildi.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan açıklamada, Cenevre'de taraflar arasında bugün başlayacak olan doğrudan diyalog görüşmeleri nedeniyle Cumhurbaşkanı Hadi'nin koalisyon güçlerinden 7 günlük ateşkes ilan edilmesini istediği belirtildi.

Açıklamada, koalisyon güçlerinin talebi kabul ederek, yerel saatle 12.00'de başlamak üzere 15-21 Aralık tarihlerinde 7 günlük ateşkes kararı aldığı ifade edildi.

Alınan kararın sağlıklı bir şekilde yürütülmesi, ateşkes süresinde insani yardım yapılması ve Husilerin ateşkesi bozmaya yönelik davranışlarının engellenmesi için Birleşmiş Milletlere (BM) kararın iletildiği dile getirilen açıklamada, Husilerin ateşkese uymaması veya ateşkesi bozacak eylemlerde bulunması durumunda saldırıların tekrar başlayacağı vurgulandı.

Yemen halkına ve meşru hükümete desteklerinin her zaman devam edeceğini, yapılan operasyonların da Yemen halkının meşru yönetiminin talebi üzerine gerçekleştirildiğine dikkat çekilen açıklamada, bugün başlayacak görüşmelerin ülkede uzun süredir devam eden krizin siyasi olarak çözülmesi, ülkedeki terör ve savaşın sona erdirilerek yerini istikrar ve güvene bırakması temennisinde bulunuldu.

Daha önce yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Hadi'nin koalisyon güçlerinin öncülüğünü yapan Suudi Arabistan'dan, Cenevre'deki görüşmeler sırasında hava saldırılarını durdurması için Suudi Arabistan'a resmi talepte bulunduğu bildirilmişti.

Husilerin Yemen'deki ilerleyişini durdurmak amacıyla koalisyon güçleri, 26 Mart'ta "Kararlılık Fırtınası" adı verilen hava harekatı başlatmıştı. Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yönetiminin müdahale çağrısı üzerine başlatılan operasyonun 21 Nisan'da sona erdiği açıklanmış, ardından Yemen halkı için "Umuda Dönüş" operasyonunun başlatıldığı duyurulmuştu.