İran'ın resmi haber ajansı IRNA'nın haberine göre, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, "Yemen'de 2013 yılında alıkonan Nur Ahmed Nikbaht adlı diplomatın İran İstihbarat Bakanlığı güçleri tarafından Yemen'de düzenlenen özel bir operasyonla kurtarıldığını" açıkladı.

Abdullahiyan "Yemen hükümeti, Nikbaht'ın ne zaman ve nasıl kaybolduğunu biliyor" diyerek dönemin Yemen hükümetini suçlamıştı. Sana yönetimi ise Nikbaht'ın aslında bir İran Devrim Muhafızları'nın subayı olduğunu, diplomat kılığıyla Yemen'de faaliyet gösterdiğini" gerekçe göstermişti.

YEMEN'DE "HUSİ DARBESİ"

Geçtiğimiz yılın Eylül ayında militanlarıyla başkent Sana'ya girerek kontrolü sağlayan Husiler Yemen Meclisi'ni de feshetmişlerdi.

Ülke siyasetinin yaklaşık yüzde 3'ünü temsil eden Husilerin siyasete silahlı müdahalesi ülkedeki diğer kesimler tarafından ''Darbe" olarak nitelendirilmişti.

İRAN'DAN HUSİLERE DESTEK

İran dini lideri Ali Hamaney'in Uluslararası İlişkiler Danışmanı Ali Ekber Velayeti ise 18 Ekim'de yaptığı bir konuşmada, Yemen'deki "Husileri" desteklediklerini açıklamıştı. Velayeti, "Hizbullah'ın Lübnan'da üstlendiği rolü, Ensarullah'ın da Yemen'de üstlenmesini umut ediyorum" demişti.