Yemen hükümetini temsil eden heyetin başkanı Abdulmelik el-Mihlafi, düzenlediği basın toplantısında, İsviçre'de başlayacak diyalog görüşmeleriyle eş zamanlı olarak başlatılan ve yarın sona ermesi beklenen ateşkesin, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin talimatıyla 7 gün daha uzatıldığını söyledi.

Mihlafi, Husiler ile Ali Abdullah Salih yanlılarına işaret ederek, "Karşı taraf, 14 Ocak'ta devam edilecek görüşmelerden önce tutukluların serbest bırakılması konusunda söz verdi. Önümüzdeki görüşmelerin akibeti, tutukluların serbest bırakılması ve Taiz başta olmak üzere abluka altındaki kentlere yardımların girişi için yardım koridorlarının açılmasına bağlı" dedi.

Husiler'in kentlerden çekilmelerine ilişkin BM'nin 2216 nolu kararına da değinen Mihlafi, "Konu genel çerçevede tartışıldı ancak karşı tarafın bu konuda bir tasavvurunun olmadığı görüldü" diye konuştu.

Yemen'de 9 aydır devam eden iç savaşı bitirmeye yönelik Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde, 15 Aralık'ta İsviçre'de başlayan müzakerelerin sona erdiği açıklanmıştı.

Yemen'de tarafların, kapsamlı bir anlaşma ve kapsayıcı siyasi diyalog sürecinin başlatılması konusunda anlaştığı, görüşmelere 14 Ocak'ta devam edileceği bildirilmişti.

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Valed Şeyh Ahmed, Yemen'deki krizin, taraflarının kalıcı bir ateşkes sağlandığı zaman bütün tutukluların serbest bırakılması, ateşkes ihlallerinin önlenmesi için her iki taraftan da askeri danışmanların olacağı bir komite kurulması, insani yardımların ulaştırılabilmesi için bütün kuşatmaların kaldırılması, kapsamlı bir anlaşma ve kapsayıcı siyasi diyalog sürecinin yeniden başlaması konusunda anlaştığını söylemişti.