Yemen'in doğusundaki Şebva vilayetinde dang humması teşhisi konulan 12 yaşındaki bir çocuğun hayatını kaybettiği bildirildi.

Şebve'nin Beyhan kentindeki Ed-Defia Devlet Hastanesinde görevli Dr. Ali Zuheyr, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dang humması teşhisi konulan 12 yaşındaki Cevahir Nasır Hadi'nin yaşamını yitirdiğini belirterek, böylece söz konusu hastalıktan ölenlerin sayısının 12'ye yükseldiğini söyledi.

Öte yandan, Başbakanlık Basın Sekreteri Gamdan eş-Şerif de Başbakan Ahmed Ubeyd bin Dağr'ın Sağlık Bakanı Nasır Baum'a, hastalığa karşı her türlü önlemin alınması ve en kısa sürede Beyhan ile Asilan kentlerinde bulunan hastanelerde gerekli tıbbi cihazların acilen tedarik edilmesi yönünde talimat verdiğini ifade etti.

Ed-Defia Hastanesi Genel Müdürü Salah Ahmed es-Seyyid, önceki gün yaptığı açıklamada, Beyhan kentinde dang humması nedeniyle 9 kişinin yaşamını yitirdiğini, her gün onlarca kişinin de dang humması şüphesiyle hastanelere başvurduğunu belirtmişti. Hastanelerinde dang humması teşhisi konulmuş 887 hasta bulunduğunu ve yaklaşık 20'sinin durumunun ağır olduğunu kaydeden Seyyid, Dünya Sağlık Örgütü ile uluslararası ve yerel yardım örgütlerine destek çağrısında bulunmuştu.

Sivrisineklerden bulaşan virüsün neden olduğu dang humması vakaları, genellikle yağışın sıkça görüldüğü mevsimlerde, özellikle haziran ve eylül aylarında artış gösteriyor. Uzmanlar, yüksek sıcaklık ve uzun süren yağışların sıtma ve dang humması taşıyan sivrisineklerin çoğalmasına sebep olduğuna dikkati çekiyor.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından nisan ayında hazırlanan raporda, Yemen'de bulaşıcı hastalık riskinin yükseldiğine işaret edilerek, Yemenlilerin yüzde 80'inin sıtma riskine açık olduğu, bunların yüzde 25'ten fazlasının ise çok riskli bölgelerde yaşadığı kaydedilmişti. Raporda, temiz suya ulaşma ve kanalizasyon imkanının kısıtlı olduğu göz önüne alınarak dang humması, sıtma ve kolera gibi bulaşıcı hastalık tehlikesinin arttığı vurgulanmıştı.