Kuveyt'te düzenlenen Yemen müzakerelerindeki siyasi tıkanıklıkla eş zamanlı olarak Husilerin son 24 saatte ateşkesi 112 kez ihlal ederek gerçekleştirdiği saldırılarda 2 kadının öldüğü, biri çocuk 3 kişinin yaralandığı bildirildi.

Yemen resmi haber ajansı SABA'nın, hükümet tarafından hazırlanan rapora dayandırdığı haberine göre, Husiler ile devrik cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlısı güçler, son 24 saatte ülkenin farklı kentlerine Katyuşa füzeleri, havan mermileri ve ağır otomatik silahlarla düzenlediği saldırılarla ateşkesi 112 kez ihlal etti.

Raporda, Husiler ve Salih yanlılarının Taiz'de 35, Beyda'da 7, Marib'te 25, Dali'de 5 ve Hacce'de ise 11 kez ateşkesi ihlal ettiği, Cevf'te düzenlenen saldırıda 1 kadının öldüğü, 1 çocuğun ağır yaralandığı, Dali'de de 1 kadının öldüğü, 2 kişinin yaralandığı aktarıldı.

Aşiret ve yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre ise Husiler, ülkenin kuzeyindeki Amran vilyetinin Hamir ilçesinde bulunan Muhelhil Kalesi'ndeki askeri noktanın kontrolünü ele geçirdi. Husilerin, herhangi bir çatışma olmaksızın söz konusu noktada kontrolü sağladığı kaydedildi. Husilerin eline geçmesinin ardından uluslararası koalisyona ait uçakların kaleye saldırılar düzenlediği, bölgede yeni bir göç dalgası yaşandığı aktarıldı.

Öte yandan Husiler de hükümet güçleri ve uluslararası koalisyonu ateşkesi ihlal etmekle suçladı. Koalisyon güçlerinin Muhelhil bölgesine 15 hava saldırısı düzenlediği, bölgedeki kamu ve özel bazı binaların yıkıldığı ileri sürüldü.

Husilerin kontrolünde bulunan haber ajansının haberinde de hükümet ve Halk Direniş Güçleri'nin (HDG), Taiz'in batısındaki Zibab ve El-Ömeri ilçelerinde Husilere ait mevzilere roket ve top mermileri ile saldırılar düzenlediği iddia edildi.

Kuveyt'teki müzakerelere katılan kaynaklardan alınan bilgiye göre, son günlerde düzenlenen görüşmelerde herhangi bir ilerleme kaydedilememesi üzerine Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed, bugün taraflardan sadece 4'er kişinin katılacağı mini bir oturum yapılması çağrısında bulundu.

Yemen'de çatışan taraflar, Birleşmiş Milletler'in çağrısı üzerine iyi niyet göstergesi olarak 11 Nisan'da ateşkesi yürürlüğe sokmuş, 21 Nisan'da da Kuveyt'te barış müzakerelerine başlamıştı.