Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Tarık Jasareviç, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, "Yemen'de devam eden çatışmalarda 19 Mart tarihinden 5 Ağustos tarihine kadar 4 bin 345 kişi öldü, 22 bin 110 kişi yaralandı" dedi.

Jasareviç, "Ülkedeki sağlık hizmetleri durma noktasına geldi. Ülkede sağlık kurumlarının yüzde 20'si mali yetersizlik nedeniyle ya yeterince hizmet veremiyor ya da kapanmış durumda" diye konuştu.

Yemen'deki sağlık hizmetlerinin kötüye gitmeye devam ettiğini ifade eden Jasareviç, sağlık personelinin ülkeyi terk etmeye devam ettiğini, ülkede sağlık hizmeti verecek yeterli sayıda doktor bulunmadığını söyledi.

Ülkede yerinden edilen 1,2 milyon Yemenli ile 15,2 milyon kişinin sağlık hizmetine ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Jasareviç, ülke içinde yerinden edilen Yemenlilere sağlık hizmeti sağlanabilmesi için 151 milyon dolara ihtiyaç bulunduğunu ama sadece 23 milyon dolar yardım sağlandığını bildirdi.

BM Gıda Hakkı Özel Raportörü Prof. Dr. Hilal Elver ise yaptığı yazılı açıklamada, "Yemen'de çatışmalar şiddetlendiği için ülke şimdi büyük bir gıda krizinin tam ortasında yer alıyor" ifadesini kullandı.

Ülkede sivillerin maruz kaldığı beslenme yetersizliğine işaret eden Elver, "Artan çatışmaların sonucunda 12,9 milyon Yemenli temel gıda maddelerine erişimi olmadan hayatta kalmaya çalışıyor. Bunların 6 milyonunun ise ciddi gıda güvenliği sorunu var" bilgisini verdi.

Yemen'deki çocukların da durumunun çok kritik düzeyde olduğunun altını çizen Elver, "850 bin Yemenli çocuk, yetersiz beslenmeyle karşı karşıya. Çatışmalar bu düzeyde devam ederse bu sayının yakın zamanda 1,2 milyona yükselmesi bekleniyor" uyarısında bulundu.

Uzun süre siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'de, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon mart ayında, ülkede yönetime bağlı birliklerle çatışan Husilerin ilerleyişini durdurmak için operasyon başlatmıştı. Husiler ile yönetim yanlısı gruplar arasındaki çatışmalar da çeşitli kentlerde sürüyor.