Yemen’de bu hafta başlatılan El-Kaide karşıtı operasyonların, 2001 yılından bu yana yapılan operasyonlardan çok farklı ve etkili olduğu belirtiliyor.

AA muhabirine operasyona ilişkin değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, El-Kaide’ye yönelik halihazırdaki saldırıların 2001 yılındakine oranla daha ciddi olduğunu ve "terörle mücadelede gerçek bir dönüşüm” olduğunu ifade ediyor.

Yemenli silahlı gruplar uzmanı ve araştırmacı Said el-Cehmi, şu anda El-Kaide’ye karşı yürütülen operasyonun daha önceki operasyonlardan farklı olduğunu belirterek, “Açıkça görülüyor ki bu ciddi bir savaş. Operasyon, insanların yasa dışı silahlı örgütlerden rahatsız olduğu en uygun vakitte başlatıldı.” dedi.

Cehmi, “İnsanlar, ülkeyi terör ve aşırılıklardan kurtarmak için Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun desteğini alan hükümet güçlerine güvenmeye başladı. Dolayısıyla söz konusu operasyona destek veriyorlar çünkü insanlar öncekiler gibi yapay değil gerçek bir savaş görüyor.” diye konuştu.

Devletin varlığının halkın isteği haline geldiğini kaydeden Cehmi, insanlarda İslami hükümleri çıkarları için kullanan El-Kaide’nin ülkenin kurtulması gereken sorunlardan biri olduğu kanaati oluştuğunu belirtti.

El-Kaide’nin Hadramevt’te bir yıldan daha uzun bir süredir kontrol altında tuttuğu bölgelerden geri çekilmesine ilişkin Cehmi, El-Kaide’nin lojistik ve insani gücünün düşünüldüğü kadar büyük olmadığını kaydederek, “Bu mücadelenin, El-Kaide’nin aylardır kontrol altında tuttuğu bazı kentlerde hakimiyetini kaybetmesine katkı sağlayacağını sanıyorum.” diye konuştu.

"EL-KAİDE ÇOK SIKINTI ÇEKECEK"

Yemen'de El-Kaide uzmanı araştırmacı yazar Abdurrezzak el-Cemel, El-Kaide ile mücadelenin öncekilerden farklı ve etkili olduğunu belirterek, operasyonlarla örgütün güney kentlerinde yalnızca hakimiyeti kaybetmekle kalmayacağını, halk nezdindeki kabulünü de yitireceğini söyledi.

Cemel, "Önceden El-Kaide ile savaşan eski yönetimin (devrik lider Ali Abdullah Salih) güneylilerin gözünde bir meşruiyeti olmaması nedeniyle halk terörle mücadeleye olumlu karşılık vermiyordu. Örgüt de güney bölgelerinde özgürce hareket ediyordu. Ancak şimdi güneyliler, çoğunluğu halktan olan örgüt karşıtı güçlere, eskisine baktığı gibi bakmıyor. Şu an oradakiler yeni yönetime güney bölgesi ayrılsa da ayrılmasa da çocuklarının istikrar ve refahını sağlayacağı hayaliyle bakıyor." ifadelerini kullandı.

"Güneyliler bu şekilde devam ettiği sürece El-Kaide çok sıkıntı çekecek" diyen Cemel, Ama eğer güneylilerin kendileri arasında çatışmalar yaşanırsa -ki bu mümkün- örgüt bu istikrarsızlığı kullanarak yeniden nüfuz yolları arayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Yemen'de uluslararası koalisyonun hava desteği verdiği meşru yönetime bağlı ulusal ordu, Hadramevt'in kent merkezi Mukalla'da El-Kaide'ye yönelik operasyon başlatmış, hükümet yanlısı güçlerin kentin El-Kaide'nin elindeki tüm ilçelerinde güvenliği sağladığı açıklanmıştı.

El-Kaide'nin, 2 Nisan 2015'te başlattığı kapsamlı saldırının ardından güvenlik güçleri ve ordunun çekilmesiyle ele geçirdiği Mukalla kenti, o tarihten bu yana örgütün kontrolünde bulunuyordu.