Yemen resmi haber ajansı SABA'nın haberine göre, Hükümetten BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'a hitaben yazılan mektupta, Husiler ile Salih yanlısı milislerin Taiz'de sivillere yönelik işlediği "savaş suçlarına" dikkat çekilerek, bu grupların siyasi çözüm konusunda ciddi olmadığı savunuldu.

BM'nin "Husiler'in işlediği katliam ve savaş suçlarına acilen müdahale etmesinin istendiği" mektupta sorumluluğun "söz konusu suçlara aldırış etmeyen uluslararası topluma" ait olduğu ifade edildi.

"Husi ve Salih milisleri Taiz'de işledikleri suçlarla, BM temsilcisinin siyasi çözüm çabalarını ciddiye almadıklarını gösteriyor" ifadesine yer verilen mektubta, bu mesajın Yemen'in BM daimi temsilcisi tarafından BM Güvenlik Konseyi üyelerine dağıtılması ve böylece insan hakları ile uluslararası hukukun ihlalleri karşısında tek bir yürek olunması çağrısında bulunuldu.

Yerel kaynaklar, Husilerin dünden bu yana Taiz'deki yerleşim yerlerine düzenlediği saldırılarda 27 kişinin hayatını kaybettiğini, 100'ü aşkın kişinin ise yaralandığını ifade ediyor.

Devrik lider Ali Abdullah Salih'in başkanlığını yaptığı Genel Halk Kongresi Partisi ve Husiler, geçen hafta BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'a mektup göndererek, Eylül ayının başlarında Maskat'ta üzerinde uzlaşıya varılan yedi maddeye uyacaklarını teyit etmişti. Söz konusu yedi madde arasında, Husiler ile Salih yanlısı güçlerin saldırılarını ve sivilleri öldürmeyi durdurup kentlerden çekilmesini öngören ve BMGK'da nisan ayında kabul edilen 2216 sayılı karar yer alıyor.

Husiler, kararın uygulanması için Salih ile oğlunun cezalarının iptal edilmesi, Husi liderlerin mal varlıklarına el koyma kararı ile seyahat yasaklarının kaldırılması gibi şartlar öne sürmüş, Yemen hükümeti söz konusu şartları reddetmişti.