UNICEF'in yayımladığı raporda, uzun süredir savaşın devam ettiği Yemen'de, Mart 2015'ten bu yana yaklaşık yarım milyon çocuğun eğitimlerini bırakmak zorunda kaldıkları belirtildi.

Ayrıca, ülkede devlet okullarında çalışan öğretmenlerin yüzde 75'inin, 1 yıldan fazla süredir maaş alamadığı aktarılan raporda, ülkedeki eğitim hayatının tehlikede olduğu vurgulandı. 

Raporda, Yemen'de 25 bin 500'den fazla okulun hizmet veremediği, bunlardan yüzde 66'sının savaş nedeniyle hasar gördüğü, yüzde 27'sinin kapatıldığı, yüzde 7'sinin askeri amaçlarla kullanıldığı aktarıldı.

İKİ BİNDEN FAZLA ÇOCUK SİLAH ALTINA ALINDI

Silahlı örgütlerin 2015'ten bu yana ülkenin çeşitli bölgelerinde 2 bin 419 çocuğu zorla silah altına aldığı kaydedildi.

Raporda ayrıca Yemen'de devrim ve ardından yaşanan süreçle 2015 yılından bu yana süren savaş nedeniyle halkın yüzde 75'inin fakirlik çektiğine ve bunlardan yüzde 80'inin "acil insani yardıma" muhtaç olduğuna işaret edildi.

Son olarak UNICEF, Yemen'de devam eden savaşın durdurulması, öğretmenlerin maaşlarının ödenmesi, çocukların korunması ve eğitime ayrılan bütçenin artırılması çağrısında bulundu.

"YEMEN'DE BİR NESİL KARANLIK BİR GELECEKLE KARŞI KARŞIYA"

Öte yandan UNICEF'in Yemen Temsilcisi Meritxell Relano raporda yer alan açıklamasında, okula gidemeyen çocukların yanı sıra okula gitme imkanı bulanların da iyi bir eğitim alamadığına, Yemen'de bir neslin, eğitim sıkıntısı nedeniyle karanlık bir gelecekle karşı karşıya kaldığına dikkati çekti. 

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'de meşru yönetime darbe yapan Husiler, 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde tutuyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Yemen hükümetine destek veriyor.