BM Genel Kurulu üyesi 193 ülke cuma günü yaptığı oylamada yeni dönem Genel Sekreter seçim sürecini etkileyecek önemli bir kararı oy birliğiyle kabul etti.

Kabul edilen yeni tasarıya göre yeni dönem BM Genel Sekreteri'nin seçiminde, adaylardan öz geçmişlerini sunmaları ve "Genel Sekreter olarak bir vizyon ortaya koymaları" istenecek.

Tasarıya göre BM Güvenlik Konseyi (BMGK) ve Genel Kurul 193 ülkeye mektup yazarak aday başvurularını kabul etmeye başlayacak. BM Genel Sekreterliği için ilgilenen adaylarda "liderlik ve yönetim becerisi, uluslararası ilişkilerde geniş tecrübe, güçlü diplomatik başarı ve yabancı dil" gibi özellikler aranacak.

İsimler Genel Kurul'a dağıtılırken ilk defa bu konuda adaylarla gayriresmi toplantı gerçekleştirilirken, adayların seçilmesinde dünyayı yönetmek için vizyonları olup olmadığı önemli olacak. 40 binden fazla çalışanı olan BM'ye başkanlık edecek yeni Genel Sekreter'in seçimi, tüm şeffaflık adımına rağmen, başvuran adaylar arasından BMGK üyelerinin kapalı kapılar ardında üzerinde anlaştığı ismi, BM Genel Kurulu'a sunduktan sonra, orada yapılacak oylama sonucunda gerçekleşecek.

2016 sonunda görevi sona erecek Güney Koreli Ban Ki-mun'un yerine seçilen yeni Genel Sekreter 2017 Ocak ayında göreve başlayacak. Genel Sekreter Ban, görevi kendisi gibi iki dönem Genel Sekreterlik yapan Kofi Annan'dan 1 Ocak 2007'de devralmıştı.

KADIN ADAYLAR AĞIRLIK KAZANIYOR

Genel Kurul'da kabul edilen yeni tasarı, 8 dönem erkek Genel Sekreter'den sonra "dünyanın bir numaralı diplomatı" koltuğuna ilk defa bir kadının seçilmesinin daha da ağırlık kazanmasına neden oldu.

BMGK eylül ayı dönem başkanı Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin'in, daha önce teamül gereği gelecek dönem Genel Sekreter'in Doğu Avrupa Grubu üyesi ülkelerinden olması gerektiğini belirtmişti. Bu konuda güçlü bir iradenin bulunduğunu ve ilk defa kadın BM Genel Sekreteri'nin gündemde olduğunu dile getirmişti. Churkin, kadın adaylar arasında ise Bulgaristanlı UNESCO Başkanı Irina Bokova ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Kristalina Georgieva'yı düşünülebilecek isimler arasında saymıştı.

İlk kadın BM Genel Sekreteri olarak BM Kalkınma Programı Başkanı eski New Zelanda Başbakanı Helen Clark'ın da adı geçiyor.