HIV virüsüne karşı geliştirilen yeni aşı, kasım ayında Sahraaltı Afrika'da kullanılmaya başlanacak.

CNN'de yer alan habere göre, Afrika'da salgına neden olan hastalıkla mücadele için HIV virüsüne karşı geliştirilen aşı, gerekli kriterleri sağladığının ispatlanmasının ardından bu yılın sonlarında Güney Afrika'da denenecek.

HIV virüsüne karşı daha büyük ölçekli bir denemeden önce, geçen yıl, aşının enfeksiyona yakalanan hastalar üzerinde sağlayacağı bağışıklık gücünü ve güvenliğini test etmek amacıyla HVTN100 olarak bilinen daha küçük ölçekli bir test Güney Afrika'da uygulandı.

ALVAC-HIV/gp120 olarak da bilinen aşı, bağışıklık sisteminin tepkisini ölçmek için 52 sağlıklı gönüllüsü üzerinde denendi.

Sonuçları, bugün Güney Afrika'nın Durban kentindeki 21. Uluslararası AIDS Konferansı'nda sunulan aşının, gelecekte yapılacak çalışmalar için ümit vadettiği bildirildi.

Güney Afrika, Cape Town Desmond Tutu HIV Merkezi Başkan Yardımcısı, aynı zamanda, aşı denemelerini yürüten Uluslararası AIDS Toplumu (IAS) başkanı seçilen Linda Gail-Bekker, son aşı denemesinin, aşının ileriye yönelik umut vadetip etmediğini görmek adına alınmış bir tedbir olduğunu söyledi.

Afrika'da 2005 yılında, 2,1 milyon kişide görülen enfeksiyonun üçte ikisi Sahraaltı Afrika'da meydana gelmişti.

HIV virüsüne karşı yüzde 31 oranında korunma gösteren ilk aşı, Tayland'da 2009 yılında kullanılmıştı.

HIV virüsünün farklı alt tiplerinin görüldüğü Sahraaltı Afrikası'nın yüksek riskli toplumlarında kullanılmak üzere geliştirilen aşı, üç yıl boyunca denenecek.

Aşının beş dozluk kullanımın, daha uzun süreli koruma sağlaması bekleniyor.