Bit, okullarda en çok karşılaşılan vakalardan biri olarak bilinir. Sınıfında bit çıkan çocukların aileleri panikle önlemler alır, okul çapında bir temizlik ve tedavi organizasyonuna girişilir. Bit her zaman için insanları alarma geçiren küçük ve tehlikeli bir düşman. Son yıllarda kullanılan ilaçlar ve alınan önlemler Bit sorununu bir problem olmaktan çıkartmış olabilir. Nörotoksik ilaçlar, doğal ilaçlar ve ısı metoduyla günümüzde tedavisi yapılan bit sorununda taramak da önemli bir yöntem.

Ancak geçtiğimiz salı günü Boston'da yapılan 250. Amerikan Kimyasal Topluluğu toplantısında araştırmacılar korkutucu bazı bilgileri paylaştılar. ABD'de ilaçlarla şimdiye kadar beli kırılan 109 bit türünün 104'ü evrim geçirdi ve mevcut ilaçlara karşı bağışıklık kazandı. Araştırmacıların Mutant Bitler olarak tanımladığı bu parazitler, şimdiden ABD'de 25 farklı eyalette gözlemlenmiş! Eğer bu Mutant Bitlere karşı yeni ilaçlar geliştirilmezse 3 ila 11 yaş arasında 12 milyon çocuğun bu bitlerin açık hedefi halinde olduğu öngörülüyor!

Araştırmayı yürüten Kyong Yoon konuyla ilgili şunları paylaşıyor;
"Eğer bir kimyasalı sürekli kullanırsanız bu küçük yaratıklar savunma refleksi olarak mutasyona uğruyor. Şimdilik iyi haber bu bitler herhangi bir virüs taşımıyor. Ancak kimyasala maruz kalarak mutasyon geçiren bu yeni türlerin insan sağlığını tehdit edebilecek bir hastalık taşıması halinde şu an için tek savunma silahımız saçları taramak olacaktır çünkü mevcut ilaçlar bu süper bitlere işlemiyor!"

Bit deyip geçmeyin, eğer önü alınamazsa; okul, iş yerleri, askeriye gibi insanların yoğun temas halinde olduğu yerlerde inanılmaz hızlarda yayılan bu parazitler hakkında bilmeniz gereken ufak bilgileri derledik;

1. Bit hiçbir zaman yok edilemeyecek bir tür.

2. Genelde “bitlenme” durumu ancak 2 ay sonra anlaşılıyor

3. Tek bir bit günde 5 kere kan emiyor

4. Bit 35-36 C°de ve nemli ortamda yaşıyor.(Kulak arkası ne ense en sevdiği yerler.)

5. Uygun ortamından ayrıldığında bir bit ancak 24 saat yaşayabiliyor.

6. Dişi bir bit 50-100 yumurta bırakıyor.

7. Larva halindeki bir bit 1 ay içinde erişkin oluyor.

8. Bir bitin ömürü 2 ay. Ancak üreme hızlarıyla sanki hiç ölmüyormuş hissiyatı yaratıyorlar.

9. Klinik olarak saçın “bitlenmesi” için 7-8 bit taşıması yeterli. Sonrasında eğer önlem alınmazsa çok kısa sürede yüzlerce hatta binlerce bitin türediği vakalar var.

201508201001_lice17n-1-web.jpg

201508201001_pittendrigh-lice.jpg

201508201002_head-lice.jpg

201508201002_featured_project_hybrid_lice3.jpg

 

Kaynak: wpxi