Dünya genelinde korunmasız topluluklara gönüllü sağlık hizmeti sunan Yeryüzü Doktorları (DOTW), Avrupa ülkelerinde yerleşik çoğu göçmen kadın ve çocuğun, bulundukları ülkelerdeki sağlık hizmetlerine erişimi bulunmadığına dikkati çekerek, Avrupa Birliği (AB) kurumlarına, sağlık sistemlerinin herkese açık tutulması için çağrıda bulundu.

DOTW, bugün yayımladığı, "Birden fazla hassas sağlık sorunu yaşayan kişiler için sağlık sistemine erişim: Avrupa'da gebe kadınlar ve çocukların sağlık hizmetlerine erişimindeki engeller" başlıklı raporunda, Avrupa'da yerleşik göçmen gebe kadınların bulundukları ülkelerde temel sağlık hizmetlerinden faydalanamadıklarını ve çocuk göçmenlerin de temel aşılarından yoksun olduğunu bildirdi.

Örgüt, 2014 yılında Birleşik Krallık, Türkiye, Belçika, Fransa, Almanya, Yunanistan, Hollanda, İspanya, İsveç ve İsviçre'de kurulan DOTW kliniklerinde yerleşik 23 binden fazla göçmen hastaya yüz yüze tıbbi ve sosyal danışmanlık hizmeti sağlandığını belirterek, görüşülen hastaların yüzde 91,3'ünün yoksulluk sınırında yaşadığını ve yüzde 93,6'sının da ortalama 6,5 yıldır Avrupa ülkelerinde yerleşik olduğunu kaydetti.

DOTW raporunda, kliniklere gelen göçmenlerin yüzde 81'inin herhangi bir sağlık güvencesi olmadığını, yüzde 52,4'ünün de bulundukları ülkelerde oturum izni hakkına sahip olmadığını aktardı.

Raporda, DOTW kliniklerinde görülen yaklaşık 400 göçmen gebenin yüzde 54,2'sinin, DOTW doktorundan önce hamileliğine ilişkin herhangi bir sağlık hizmeti almadığı belirtilerek, "kemer sıkma politikalarının tehlikeli kokteyli ve göçmenlere yönelik nefret sebebiyle, DOTW kliniklerinde görülen gebelerin yarısından fazlasının, doğum öncesi sağlık hizmetine erişimi olmadığı anlaşılıyor" denildi. DOTW, göçmen gebelerin çoğunluğunun göçmen statüsü ile gözaltına alınma korkularının, göçmen kadınların doğum öncesi sağlık hizmeti almasına engel oluşturduğuna dikkati çekti.

Raporunda ayrıca DOTW kliniklerine gelen çocuk göçmenlerden elde edilen verilere de yoğunlaşan örgüt, geçen yıl Avrupa genelinde Yeryüzü Doktorları tarafından kontrol edilen 623 çocuğun sadece yüzde 34,5'inin temel aşılardan olan kızamık, kızamıkçık, kabakulak (KKK), yüzde 42,5'inin de tetanoz aşısı olduğunu aktardı. DOTW raporunda, "Çocuklar da acı çekiyor. Dünya genelinde bu aşıların temel olduğu bilindiği halde, DOTW tarafından görülen çocukların yarısından fazlasının temel aşıları yapılmamış" ifadesine yer verdi.

Örgüt raporunda, tüm AB üyesi ülkeler ve kurumların, "AB ülkelerinde yerleşik her bir kişiye eşitlik ve dayanışma sistemine dayalı evrensel sağlık sistemlerini açık tutmak zorunda" olduğunun altını çizerek, "DOTW, tüm AB kurumları ve üye ülkelere, AB'de yerleşik tüm çocukların ulusal aşılama programlarıyla pediatrik hizmetlerden bir an önce faydalandığını sağlamaları çağrısında bulunuyor.

Aynı şekilde, raporda AB'de yerleşik tüm gebelerin, gebeliklerini sonlandırma, doğum öncesi ve sonrası ile güvenli bir doğum hizmeti almaya erişimleri bulunmalıdır" denildi.

DOTW, 1980 yılından bu yana dünya genelinde 80'den fazla ülkedeki korunmasız topluluklara gönüllü sağlık hizmeti sunuyor.