İki küçük yerleşmenin (Krommenie ile Wormerveer'in) arasındaki bisiklet yolu çok popüler. Günde 2.000 bisikletli kullanıyor burayı.

Yolun betonunda güneş hücreleri (petek gözeler) var. Bunlar yarı saydam ve ışık geçiren camımsı, toz tutmayan ve yağmur sularını hızla yanlara aktaran bir maddeyle kaplı. Yani güneşin ışınlarını kolayca yakalıyor bu hücreler.

Bu deneme çerçevesinde yol yakında 100 metreye çıkarılacak. Bu sayede en az üç evin yıllık elektrik gereksiniminin tamamı karşılanmış olacak.

Bu çalışma Hollanda'nın önde gelen araştırma kuruluşlarından biri olan TNO tarafından yürütülüyor.

Kuruluşun sorumluları ülkede bu teknolojinin uygulanabileceği 400.000 km. yol olduğunu, bu girişimin başarısı sayesinde bütün trafik ışıklarının ve yollarda gezinecek elektrikli otomobillerin hepsinin elektrikle beslenebileceğini söylüyorlar.

Yapılan denemeler bu tür yolların çok ağır kamyonların hareketlerinden bile etkilenmediğini göstermiş.

yol-ve-enerji-02.jpg

Yol mühendisliğinde yepyeni bir sayfa mı açılıyor acaba?

Bu girişimin geri planında Amerikalı bir çift var: Julie ve Scott Brusaw. 8 yıldan beri bu çabanın içindeler. Sonunda onlara da ABD'de deneme olanağı sağlandı. Bruslaw'lar kendi otoparklarını bu yeni teknolojiye uygun biçimde döşediler. Sonuç başarılı. Otopark zemininin görüntüsü şöyle:

yol-ve-enerji-03.jpg

Dediklerine göre, Amerika'daki bütün yollar bu biçimde kaplı olsa ülke şimdi ürettiği enerjinin üç katını kullanıma sunabilir ve sera gazı salımını %75 oranında azaltabilir.