Yunan Parlamentosu, ülkenin kreditörleri tarafından uygulamaya geçirilmesi şart koşulan ikinci tedbirler paketini tartışmak ve oylamaya sunmak için bir araya geldi.

Yunanistan'ın Avrupa kreditörlerinin bir an önce hayata geçirilmesini istediği ülkenin banka sektöründeki ve hukuksal değişmeleri öngören üçüncü kurtarma paketinin ikinci kısmı bugün oylanacak.

İkinci tedbirler paketi ile taşınmaz varlıklara getirilen ek vergilerin bir yıl daha sürdürülmesi, kira gelir vergilerinin ve ödeme süresi sona eren vergi borçlarının yeniden yapılandırılması, kredi borcunu ödemeyenlerin evlerinin ihaleye çıkarılması gibi maddelerle maliyeye ilişkin sorunları hızlandırması hedefleniyor. Bunun yanı sıra hukuksal düzenlemeleri de ön gören paket, tüm bu sorunlarla ilgili bir mahkeme kurulmasını bu sayede biriken hukuki işlemlerin de hızlandırılmasını içeriyor. Pakette ayrıca, Avrupa ülkelerini banka krizlerinden kurtarmak için yapılan bankaları bir çatı altında toplamayı amaçlayan madde de bulunuyor.

KRİTİK EŞİK 20 AĞUSTOS

Geçen haftaki oylama süresince kendi partisinden destek kaybeden Aleksis Çipras, Avrupa yanlısı muhalefetin desteği ile paketin parlamentodan geçmesini bekliyor. Yunan hükümeti, kreditörler ile görüşmelerin Yunanistan'ın Avrupa Merkez Bankası'na (ECP) 3 milyar Euro'luk borcunu geri ödeyeceği 20 Ağustos tarihinden önce sonuçlanmasını umuyor.

Bir hükümet görevlisi, Çipras'ın partisinin sorumsuzca davrandığı eleştirilerine, "Çok fazla karşı tepki aldım ve çok fazla kahramanca konuşmalar yapıldı, fakat hiç alternatif bir öneri gelmedi" cevabını verdiğini söyledi.

Yunanistan Maliye Bakanı Euclid Tsakalotos, ülke ve alacaklıların emeklilik harcamalarını kesintiye uğratacağı maddenin uygulanması için öncelikle bir ön çalışma yapmayı planladıklarını, sonra parlamentoya oylama için sunulacağını kaydetti.

8İHA)