Yunanistan için toplam 86 milyar avroluk kurtarma programının 7,5 milyar avroluk dilimi serbest bırakıldı.

Avro kullanan 19 AB üyesi ülkenin maliye bakanlarından oluşan ve Avro Grubu çerçevesinde bir araya gelen Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) Yönetim Kurulu toplantısı Lüksemburg’da yapıldı.

Toplantı bitiminde AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Pierre Moscovici, "ESM yönetim kurulunda, Yunanistan kurtarma programının 7,5 milyar avroluk kısmını serbest bırakmaya karar verdik." dedi.

Moscovici, Yunanistan’ın destek programının ilk değerlendirmesinin tamamlandığını ve mutabakat zaptı imzalandığını belirterek, "Yunanistan ve Avro Bölgesi olarak iyi bir andayız. Bir yıl öncesinde burada yoğun bir şekilde "Grexit" konuşuyorduk. Şimdi ise apayrı bir noktadayız. Çok ilerleme kaydettik. Bu nedenle çok mutluyum." diye konuştu.

Yunanistan’ın gerçekleştirdiği reformların çoğunun kolay olmadığını anımsatan Moscovici, Yunan yetkililerin reformları yerine getirmek için çok yoğun çalıştığını vurguladı.

Moscovici, Yunanistan'ın yeniden "güven" kazandığını belirterek, “Yunan hükümeti, zor, cesaret gerektiren ama gerekli olan reformları yerine getirmek için yoğun şekilde çalıştı. Bugün, Yunanistan’ın programının ilk değerlendirmesini sonuçlandırdık. Krediyi serbest bıraktık." Değerlendirmesinde bulundu.

Yunanistan ekonomisinde bu yılın ikinci yarısında pozitif büyümenin tekrar başlamasını beklediklerini dile getiren Moscovici, ülkenin gelecek yıl yüzde 3 civarında büyümesini beklediklerini söyledi.

Moscovici, önümüzdeki hafta AB Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker’in Yunanistan’ın başkenti Atina’ya bir ziyaret gerçekleştireceğini sözlerine ekledi.

"HALEN YAPACAK ÇOK ŞEY VAR''

Yunanistan Maliye Bakanı Öklid Çakalotos da geçtiğimiz bir yılın özellikle Yunan halkı için zor olduğunu hatırlatarak, "Yapmak istediklerimizin çoğunu gerçekleştirdik. Bu konuda AB Komisyonu’na teşekkür ederim. Umarım bu ilişkiler olumlu devam eder." dedi.

Yunan halkının son 5-6 yılda çok çileler çektiğini söyleyen Çakalotos, "Halen yapacak çok şey var. İkinci değerlendirmeye geçeceğiz." diye konuştu.

Çakalotos, Yunanistan’ın bundan sonraki büyüme modelinin 2008 öncesinden çok farklı olması gerektiğini kaydetti.

Aylar süren görüşmelerden sonra, Yunanistan parlamentosu kreditörle uzlaşabilmek için maaş kesintileri, emeklilik ve sosyal güvenlik düzenlemeleri, gelir ve dolaylı vergilerde artırımlar, özelleştirme programı ve batık kredilerin yönetimi dahil pek çok kemer sıkma tedbirini onaylamıştır.

Yunanistan’ın özellikle temmuz vadeli borçlarını ödemek için bu kaynağa acil ihtiyacı vardı. Kredinin Yunanistan'a önümüzdeki hafta içerisinde verilmesi öngörülüyor.

Kurtarma programı çerçevesinde Yunanistan özellikle özelleştirme programına uygun devam ederse 2,8 milyar avroluk kredi diliminin sonbaharda serbest bırakılması bekleniyor.