Yunan hükümetinin sığınmacı krizinden sorumlu komisyon sözcüsü Yorgo Kiriçis, "Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki anlaşmanın uygulanmasına yönelik düzenlemelere ilişkin yasa tasarısı 30 Mart'ta meclise sunulacak" dedi.

Başbakan Aleksis Çipras başkanlığında sığınmacı krizine ilişkin gerçekleştirilen toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kiriçis, toplantıda sığınmacı krizinin tüm yönleriyle ele alındığını söyledi.

Kiriçis, Makedonya ile sınır bölgesi olan İdomeni'de ve başkent Atina yakınlarındaki Pire Limanı'nda barınan sığınmacıların yeni inşa edilen kamplara taşınacağını belirterek, "İki yer için de çalışmalarımız var ancak hükümetimizin önceliği İdomeni'ye verecek" ifadelerini kullandı.

İdomeni ve Pire'deki gibi düzensiz yapılaşmaların ortadan kalkması gerektiğine dikkati çeken Kiriçis, İdomeni'den sonra gelecek hafta Pire'de de sığınmacıları kamplara taşıma işlemlerinin başlayacağını bildirdi.

Kiriçis, şu an var olan kamplarda 2 bin kişilik yer olduğu bilgisini paylaşarak, hükümetin önümüzdeki dönemde toplam 30 bin kişiyi barındırabilecek kamplar inşa etmeyi planladığını açıkladı.

Türkiye'nin sığınmacıların geri gönderilmesi amacıyla üçüncü güvenli ülke ilan edilmesine yönelik bir planın olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine ise Kiriçis, Atina'nın böyle bir yasal düzenleme yapmasına gerek olmadığını kaydetti.

Kiriçis, sığınmacıların AB-Türkiye anlaşması kapsamında geri gönderilebilmesi için yasal düzenlemeler gerektiğine işaret ederek, "Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki anlaşmanın uygulanmasına yönelik düzenlemelere ilişkin yasa tasarısı 30 Mart'ta meclise sunulacak" şeklinde konuştu.

Anlaşmaya göre sığınmacıların geri gönderilmesinin 4 Nisan'da başlayacağını anımsatan Kiriçis, bu işlemin AB sınır ajansı Frontex tarafından gerçekleştirileceğini ifade etti.

Kiriçis, anlaşma kapsamında sığınmacıların hukuki işlemlerini daha hızlı şekilde gerçekleştirmek üzere AB ülkelerinden gelmesi planlanan iltica uzmanlarına ilişkin ise "Halen ülkeye varan kimse yok. 28 Mart'ta gelmeleri bekleniyor" ifadelerini kullandı.