Yunanistan Parlamentosu, Filistin’i devlet olarak tanıma kararı aldı. Karar, Filistin lideri Mahmud Abbas'ın da Yunanistan'da olduğu gün alındı. Abbas, Atina ziyareti kapsamında dün Yunanistan Başbakanı Tsipras ile bir araya gelmişti.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Atina’ya iki günlük resmi ziyaretinin ardından Yunanistan Filistin’i tanıma kararını Yunan parlamentosunda oylayacaklarını açıklamıştı. Salı günü toplanan parlamento Filistin’i tanıma kararını açıkladı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, İsrail ile iyi ilişkilerin bozulmaması için kararı devlet düzeyinde değil parlamento düzeyinde alacaklarını söylemişti.

Pazartesi günü Tsipras ile ortak bir basın açıklaması yapan Abbas, “Tüm bakanlık evraklarımızı değiştirdik, artık hepsinde Filistin Devleti yazıyor. Artık Filistin Yönetimi ibaresini kabul etmiyoruz” dedi. Filistin’deki insani durumdan ve halkın çektiği sıkıntılardan da bahsettiklerini anlatan Abbas, barışçıl bir yerleşim çözümünün gerektiğini bir kez daha vurguladı.

Yunanistan Başbakanı Tsipras da İsrail ile Filistin arasında kalıcı barışı ve birlikte yaşamı mümkün kılacak çözüm sürecine odaklanılması gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak: Reuters