Euro Bölgesi Maliye Bakanları, Yunanistan'daki mali krize çözüm bulunması amacıyla Yunanistan'ın önerilerinin ele alındığı kısa bir toplantı yaptı.

Brüksel'de bir araya gelen Euro Bölgesi Maliye Bakanları'nın yarın yeniden toplanacağı belirtilirken, bu toplantıdan önce Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras Brüksel'de Yunanistan'ın kreditörleri olan Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası temsilcileriyle görüşmeler yaptı ancak görüşmelerde, Yunanistan'ın ihtiyacı olan kredi karşılığında yapması gereken reformlar konusunda uzlaşmaya varılamadı.

Bu arada Yunan basını, Atina yönetiminin sunduğu son tekliflerin kreditörler tarafından reddedilmesinin ardından kurumların uzlaşma sağlanması amacıyla sunduğu karşı öneri paketinin, Yunan tarafınca "daha öncekilerden farklı olmadığı" gerekçesiyle kabul edilmediğini yazdı.

Hükümet kaynaklarına dayandırılan haberlerde kreditörlerin, bütçe açığının kapatılmasını öngören reformlarda gıda maddelerinde katma değer vergi oranının birinci derece ihtiyaç ürünlerinde yüzde 6, diğer ürünlerde yüzde 23 olmak üzere iki kategoride uygulanması, erken emekliliklerin iptal edilmesi, emeklilerin tedavi giderlerinde katkı payının arttırılması, tarım araçlarında kullanılan yakıtla ilgili çiftçilere tanınan vergi muafiyetinin kaldırılması ve savunma harcamalarının 400 milyon avro azaltılması gibi konularda ısrarlı davrandığı belirtildi.

Ekonomi kurmaylarıyla katıldığı Brüksel'deki görüşmelerden sonuç alamayan Çipras'ın, yeni önerilerinin kreditörler tarafından kabul edilmemesini "garip bir tutum" sözleriyle değerlendirdiği bildirildi.

Çipras, yeni önerilerinde yer alan ve bütçe açığının kapatılmasını öngören eşdeğer önlemlerin kabul edilmemesinin görülmemiş bir şey olduğunu ifade ederek, "Bu ne İrlanda'da ne Portekiz'de ne de başka yerde oldu. Bunun arkasında iki olasılık bulunuyor. Ya anlaşma istemiyorlar ya da Yunanistan'da belirli çıkarlara hizmet ediyorlar" diye konuştu.

Aleksis Çipras ile Brüksel'e giden Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis de "Müzakerelerin kriz dönemindeki son müzakereler olması için gayret gösteriyoruz" ifadesini kullandı.

Yunanistan, kreditörlerin, kurtarma paketindeki 7,2 milyar avroyu serbest bırakmaması halinde bu ay sonuna kadar IMF'ye ödemesi gereken 1,6 milyar avro borcu karşılayamayacak. Brüksel'de yarın başlayacak ve iki gün sürecek AB liderleri zirvesine kadar Yunanistan'daki mali krizin çözümüne yönelik bir anlaşma sağlanması ümit ediliyor.