Yunan hükümeti, kredi kuruluşlarının, ülkeye nakit akışının serbest bırakılması için öne sürdüğü koşulların kabul edilemez olduğunu açıkladı.

Yunanistan Başbakanlık Bürosu'ndan yapılan yazılı açıklamada, Brüksel'de, Yunanistan'ın borç sorunuyla ilgili dört aydır sürdürülen müzakerelerde kreditörlerin adım atmadığı belirtilerek, "Brüksel'de, kurumlar tarafından öne sürülen teklifler, Yunan hükümeti tarafından kabul edilemez aşırı uçta tezler içeriyor" ifadeleri kullanıldı.

Yunan hükümetinin anlaşma sağlanması için önceden açıkladığı bazı tezlerinde değişiklik yaptığı ancak bunun kurumlar tarafından dikkate alınmadığı ileri sürülen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Yunan hükümetinin planı, ilk başta hükümet programında açıklanan tezleri yansıtmıyor. Bunlar, Brussels Group'un ve teknik heyetlerin çalışmaları temelinde ortaya çıkmış geri adım atma ve uzlaşma ürünüdür. Tarafların son dört ayda reformlar konusunda görüş birliğine varmasına ve Yunan hükümetinin bunları teklif paketine katmasına rağmen, bunlar kreditörlerin önerilerinde yer almıyor. Brussels Group tarafından daha önce kabul edilenlere yanıt vermiyor. Tek bir geri adım atmadılar. Bu tutum, doğal olarak kurumların, tarafların karşılıklı yararına olacak bir anlaşmaya ne kadar katkı sağladığı konusunda soru işaretleri oluşturuyor".

Yunan hükümetinin anlaşmanın imzalanmasını Yunan ekonomisinin ihtiyaçlarının karşılanması ve borç sorununun çözümüyle ilişkilendirdiği belirtilen açıklamada, kreditörlerin koşullarının kabul edilmesi durumunda, ülkeyi stratejik kemer sıkma çıkmazına sürükleyen trajik yanlışın devam edeceği ileri sürüldü.

Açıklamada ayrıca, Yunan hükümetinin planının, düşük faiz dışı kredi, ek tedbirlerin olmaması, borcun yeniden yapılandırılması ve güçlü yatırım olmak üzere dört temel nokta üzerinde odaklandığı bildirildi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın, Brüksel'deki görüşmelerin ardından bugün mecliste siyasi parti liderlerinin katılacağı gündem dışı toplantıda müzakerelerde son durumla ilgili genel kurulu bilgilendirmesi bekleniyor.