Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü William Spindler, Yunanistan'a bu yılın başından beri 100 binin üzerinde mültecinin geldiğini ve bu durumdan oldukça endişe duyduklarını bildirdi.

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Spindler, Avrupa Birliği'ni mülteci kriziyle doğru düzgün ilgilenmemekle suçlayarak, eleştirilerde bulundu.

Spindler, "Yunanistan'a bu yılın başından beri 100 binin üzerinde mülteci geldi. Bu durum oldukça endişe verici ve mültecilerin kabulünü giderek zorlaştırıyor. Maalesef bu dünyanın en gelişmiş ekonomilerinden birinde, Avrupa Birliği'nde oluyor. Yunanistan'da mültecilerin durumu her geçen kötüye gidiyor ve Avrupa Birliği tam olarak gerekeni yapmıyor. Bazı durumlarda gönüllü halk ve turistler mültecilere Yunanlı yetkililerden daha fazla yardım ediyor. Yunanistan'daki durumun da farkındayız ancak Yunanistan ve AB üzerine düşen sorumluluğu almalı. Bu sorun sadece Yunanistan'ın sorunu değil" diye konuştu.

Yunanistan'a ulaşan mültecilerin sadece yüzde beşinin ülkede kaldığını ve geri kalanının Balkanlar üzerinden Kuzey Avrupa ve özellikle Almanya ve İsveç gittiğini ifade eden Spindler, BMMYK'nın Yunanistan'a yardım ettiğini ancak daha fazla yardım yapılması gerektiğini belirtti.

Mültecilerin yüzde 60'nın Suriyeli olduğuna ve bir çoğunun Türkiye üzerinden Yunanistan'a gittiği anlatan Spindler şöyle devam etti:

"Türkiye'de 2 milyon mülteci var Türkiye'deki yardımlarımıza devam edebilmek için yaptığımız yardım çağrısının sadece yüzde 12'sini toplayabildik. AB ve uluslararası toplum yaklaşık 4 milyon mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye, Ürdün ve Lübnan gibi ülkelere daha fazla yardım etmeli."

Spindler, Yunanistan'ın mültecilere yardım edebilmek için insani yardıma ihtiyacı var" dedi.