Türkiye ve Avrupa Birliği arasında varılan mutabakat kapsamında ikinci kez göçmenlerin Türkiye'ye iade edilmesinin ardından Yunan adalarına dün 120 göçmen gitti.

Yunanistan'ın açıkladığı resmi verilere göre, dün bu göçmenlerden 116'sı Midilli'ye, 4'ü Sisam Adası'na ulaştı.

Güvenlik güçlerinden edinilen bilgiye göre, sabah Midilli'ye 101 göçmen daha geldi. Sisam'a varmaya çalışırken içinde en az 11 göçmenin bulunduğu plastik botun batması sonucu ise 5 kişinin öldüğü, 1 kişinin kaybolduğu bildirildi.

Mutabakat kapsamında, Türkiye'ye dün 123 kişi gönderilmiş, bu grupla birlikte iade edilen göçmen sayısı 315'e ulaşmıştı.

Düzensiz göç ve insan kaçakçılığı ile mücadele amacıyla Türkiye ile AB arasında 18 Mart'ta Brüksel'de mutabakata varılmıştı. 4 Nisan'da uygulamaya giren mutabakata göre Türkiye, kendi topraklarından Yunan adalarına 20 Mart'tan itibaren geçtiği kanıtlanan göçmenleri geri kabul ediyor. Bu kişiler adalardaki kayıt-kabul merkezlerinde tutuluyor.

Bu kimselerden Suriyeli olmayanların Türkiye tarafından ülkelerine iade edilmesi için işlem yapılıyor. Suriyeliler ise Türkiye'deki kamplara yerleştirilecek ve her birine karşılık kayıtlı Suriyeli sığınmacılardan biri AB ülkelerine gönderilecek.