Yunanistan'ın, Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) oluşturduğu kreditörlerle imzaladığı 3'üncü kurtarma paketi kapsamında ülkeye ilk etapta 23 milyar euro aktarıldı.

Avro Bölgesi'nin, Yunanistan'a 86 milyar avro kredi için Avrupa İstikrar Mekanizması'na (ESM) yetki vermesinden sonra, Atina'ya ilk etapta 23 milyar euro verildi.

Söz konusu kredinin, 10 milyar euroluk kısmının ülkedeki bankacılık sektörünün sermaye yapısını güçlendirmek için kullanılacağı bildirildi.  Paranın 3,2 milyar euroluk dilimi bugün Avrupa Merkez Bankası'na kredi ödemesi kapsamında aktarıldı.

Yine paranın 7,16 milyar euroluk bölümü Atina yönetiminin üçüncü kurtarma paketi ile ilgili süreç son bulana dek acil ihtiyacını karşılamak için Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması (EFSM) tarafından 16 Temmuz'da kullandırılan "köprü" kredinin geri ödenmesinde kullanılacak.

ESM tarafından ilk etapta serbest bırakılan krediden kalan 3 milyar euronun kullanımı ise Yunan hükümetinin takdirinde olacak. Hükümet, kredinin nasıl kullanacağı konusunda herhangi bir açıklama yapmadı.

REFORMLARIN DEVAM ETMESİ ŞART

Yunanistan'ın, kreditörlerle yaptığı anlaşmada, 3 yıl için uygulayacağı yeni programda kamu finansmanı, ekonomi ve finans sektörüne yönelik koşullar bulunuyor. Söz konusu program kamu maliyesi, yönetim reformu ve ekonomiyi canlandırmak için tasarlandı.

Yunanistan'ın, kreditörlerle yapılan anlaşma çerçevesinde reformlara devam etmesi gerekiyor. Hükümetin ajandasında, emeklilik sistemi, hafta sonu çalışma saatleri ve eczacılık sistemi dahil olmak üzere birçok alanda reform yapılması bulunuyor.

Ayrıca, iş gücü piyasasında yapılacak reformların, ülkedeki sendikaların güçlü olduğu göz önüne alındığında tartışmalı geçmesi bekleniyor.

Özelleştirme de kreditörlerle yapılan anlaşmada önemli başlıklardan biriydi. Atina hükümetinin 50 milyar euroluk özelleştirme programı ve 28 milyar euroluk kemer sıkma önlemlerini uygulaması gerekiyor.

Öte yandan Yunanistan 14 bölgesel havalananının 40 yıl işletim hakkını Alman şirketi Fraport'a devrederek, özelleştirme kasasına şimdiden 1,2 milyar euro koydu.