Yunanistan’da, Atina Gazeteciler Cemiyeti (ESHEA), 2015’te kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul edip etmemesine karar vermek için yapılan referandumda, etik dışı yayın yaptıkları gerekçesiyle, 7 gazeteciye disiplin cezası verilmesini kararlaştırdı.

ESHEA Disiplin Kurulu, referandum öncesinde ve seçim günü televizyon programları ve yayımladıkları makaleleriyle halkın iradesini yanıltmaya ve etkilemeye yönelik faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle, özel Sky televizyonu Haber Müdürü StamatisMalelis’i 18 ay, gazeteci ArisProtosalte’yi 12 ay ve NikosKondopulos ile KonstantinosBogdanos’u 6 ay süreyle geçici olarak Cemiyet üyeliğinden çıkarılması kararı aldı.

Disiplin Kurulu ayrıca, Mega televizyonu haber spikeri Olga Tremi ile gazeteci Maria Sarafoğlu, ManolisKapsis ve Maria Hukli’ye de referandum öncesi yayınları nedeniyle, yazılı uyarı cezası verilmesini kararlaştırdı.

ESHEA’nın bu kararı, Yunanistan’da basın ve siyasi çevrelerin sert tepkilere neden olurken, söz konusu karar referandumda “Evet” oyunu savunan gazetecilerin cezalandırıldığı yönünde değerlendirildi.

Anamuhalefet Yeni Demokrasi Partisi lideri KiriakosMiçotakis, ESHEA’nın kararının kabul edilemez olduğunu belirterek, “Gazeteciler susturulduğunda demokrasi tehlikeye girer.” açıklamasını yaptı.

Potami Partisi Sözcüsü DimitrisÇiodras, ESHEA’nın ifade özgürlüğünü destekleyeceğine kendi üyelerini susturmaya çalıştığını ifade ederek, “Bir basın kuruluşunun kendi üyelerine sansür uygulaması görülmemiş bir şey. Kabul edilemez.” dedi.

PASOK lideri FofiGennimatas da açıklamasında, gazetecilerin cezalandırılmasıyla ifade özgürlüğünün ortadan kalktığını ve adaletin baskı altında bulunduğunu kaydetti.

Yunanistan’da, AleksisÇipras başkanlığındaki koalisyon hükümeti, 2015’te kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul edip etmemesine karar verilmesi için referanduma gitmişti. Hükümetinin “Hayır”ı savunduğu referandumda, yüzde 61 oranında “Hayır” oyu çıkmıştı.