İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Yunanistan'da kimsesiz göçmen çocukları keyfi olarak uzun süre sağlıksız koşullarda gözaltında tutarak uluslararası hukuku ve Yunan yasalarını ihlal ettiğini belirtti.

Örgüt hazırladığı "`Beni Neden Burada Tutuyorsunuz?': Yunanistan'da Refakatçisi Olmayan Çocuklar Nezarette Tutuluyor" adlı raporda, refakatçisi olmayan 42 göçmen çocukla yapılan mülakatların yanı sıra ikişer karakol ve nezarethaneye yapılan ziyaretlere yer veriliyor.

Yapılan açıklamada araştırmacı RebeccaRiddell, "Yunanistan çocukları korumak için onları nezarette tutmak zorunda olduğu söylüyor, ancak pis, sıkış tıkış hücrelere kapatılmak çocukların ihtiyaç duyduğu en son şey." ifadelerini kullandı.

Riddell, söz konusu çocukların çoğunlukla ülkelerindeki şiddetten kaçtığına dikkati çekerek, "AB'nin ve Yunanistan'ın bu korunmasız çocuklara muhtaç oldukları ve hak ettikleri bakımı sağlamak için daha çok çaba sarfetmesi gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

"AŞIRI KALABALIK, PİS, HAŞERE VE FARE DOLU"

Raporda, bu yılın ilk yedi ayında Yunanistan'ın 3 bin 300 kimsesiz çocuğu kayıt altına aldığı bilgisi paylaşılarak, bu çocukların güvenli yurtlara gönderilmesi gerekirken kronik yer sıkıntısı sebebiyle "koruyucu gözaltında" tutuldukları kaydedildi.

Bu yılın ilk altı ayında Yunan polisinin 161 çocuğu nezarette tuttuğu belirtilen raporda, "Aşırı kalabalık, pis, haşere ve fare dolu, hatta döşeksiz hücrelerde yaşamak ve uyumak zorunda bırakıldıkları ve uygun sıhhi koşullar, hijyen ve mahremiyetten mahrum bırakıldıkları vakalar var." ifadelerine yer verildi.

Raporda ayrıca, yasalara göre cinsel istismar riskine karşı çocukların ayrı hücrelerde tutulması gerekirken, Yunan polisinin bazı çocukları yetişkinlerle aynı ortamda tuttuğu öne sürüldü.