Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE), Kamu Çalışanları Federasyonu (ADEDY) ve Mücadeleci İşçi Kolları Birliği’nin (PAME) çağrısıyla yapılan greve kamu ve özel sektör çalışanlarının yanı sıra serbest meslek grupları da katıldı.

Grev nedeniyle tüm ülkedeki kamu kurumlarındaki hizmetler durma noktasına gelirken, doktorların ve diğer sağlık çalışanlarının iş başı yapmadığı devlet hastanelerinde yalnızca acil servis ve güvenlik ekipleri hazır bulundu. Mahkemelerde duruşmalar ertelendi, eczaneler, müzeler ve tarihi yerler kapalı kaldı. Çok sayıda dükkan ve iş yeri de greve destek vermek için kepenk kapattı.

Denizcilerin ve Yunan Havacılık Teşkilatı çalışanlarının da greve katılması nedeniyle limanlarda gemiler bağlı kaldı. İç hatlardaki çok sayıda uçuş iptal edilirken dış hat seferlerinde aksaklıklar yaşandığı bildirildi.

Grev kapsamında tüm toplu taşıma araçlarının ve taksicilerin kontak kapattığı Atina’da trafik olumsuz etkilendi.

Atina Metrosu ve şehir içi sefer yapan bazı otobüsler vatandaşların kent meydanındaki gösterilere katılması için günün belirli saatlerinde hizmet verdi. Bu arada, hükümetin sosyal güvenlik reformunu ve tarım sektörüne getirilen ek vergileri protesto ederek, traktörleriyle şehirlerarası yolları kapatan çiftçilerin vatandaşların büyük kentlerdeki gösterilere katılabilmesi için eylemlerine gün boyunca ara verdiği bildirildi.

BÜYÜK KENTLERDE GÖSTERİLER DÜZENLENDİ

Diğer yandan, bugün başta Atina olmak üzere, Selanik, Patra ve Larisa gibi büyük kentlerde protesto amaçlı gösteriler düzenlendi. Atina’da yoğun katılımlı iki ayrı gösteri nedeniyle kent merkezi uzun süre trafiğe kapalı kaldı.

Atina’da, ADEDY ve GSEE’nin çağrısıyla Kalfthmonos Meydanı'nda toplanan ve PAME’nin Omonia Meydanı'nda düzenlediği mitinge katılan yaklaşık 40 bin kişi, parlamentonun bulunduğu Sintagma Meydanı'na yürüyüşe geçti.

Yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan yürüyüşler sırasında yüzleri maskeli grupların polislere molotofkokteylleri fırlatması nedeniyle güvenlik güçleriyle göstericiler arasında arbede çıktı.

Polis, Panepistimiu Caddesi’nde ve Sintagma Meydanı'nda taş ve molotofkokteylleri ile saldırıda bulunan grupları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Kent merkezindeki olaylar sırasında yaralanan biri gazeteci 3 kişinin hastanelerde tedavi altına alındığı bildirildi.

Atina’da, 6 binin üzerinde polisin görev yaptığı gösteriler sırasında başbakanlık konutu çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Öte yandan, Selanik kentinde düzenlenen protesto gösterilerinde de polis ile eylemciler arasında çatışma çıktığı bildirildi.

Selanik’te, Makedonya-Trakya Bakanlığı binası önünde tarım araçlarıyla toplanan göstericilerin bakanlık binasına girmek istemesi üzerine polisin göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale ettiği belirtildi.