Yunan hükümetinin özel televizyon kanallarının karasal yayın hakları için gerçekleştirdiği ihale sonucu ulusal kanal sayısı yediden dörde düşürülürken, ihaleyle 246 milyon Euro gelir elde edildiği açıklandı.

Bilgi ve İletişim Genel Sekreterliği'nde bilgi paylaşımını engellemek için katılanların tecrit edilerek tutulduğu yaklaşık 3 gün süren ihalede, var olan yedi kanaldan sadece ikisi 10 yıl geçerli olacak lisanslara sahip olurken, iki iş adamı da ihaleyi kazandı.

Skai TV ve Antenna TV'nin yanı sıra Yunanistan'ın önde gelen spor kulüplerinden Olympiakos'un başkanı ve armatör olan Vangelis Marinakis'in sahibi olduğu Alter Ego ve bir diğer ünlü işadamı Yannis Kalogritsas'a ait Toxotis de lisans hakkına ulaşan şirketler oldu.

İhalede lisans hakkı kazanamayan özel televizyon kanallarının, 90 gün içinde yayınlarını sona erdirmesi gerektiği bildirildi.

Hükümet yetkilileri, ihalenin beklenenden çok daha yüksek bir gelir yarattığını belirterek, ihaleyi başarı olarak niteledi.

Medya dünyasındaki düzensizlik ve yolsuzluğun önüne geçildiğini savunan hükümet, muhalefet tarafından basın özgürlüğüne müdahale etmekle eleştiriliyor.

İlk özel kanalın 1989 yılında yayına başladığı Yunanistan'da söz konusu ihale bir ilk olma özelliğini taşıyor.