Yunanistan için üzerinde uzlaşılan kurtarma paketi kapsamında ülkede 50 milyar avroluk varlığın yeni oluşturacak bir fona devredilerek Avro Bölgesi ülkeleri tarafından yönetilmesi ve özelleştirmelerin de bu fon üzerinden yapılması planlanıyor.

Avro Bölgesi liderlerinin 16 saat süren Yunanistan zirvesinde, ağır şartlar içeren üçüncü kurtarma paketi konusunda Atina ile anlaşma sağlandı. Fakat anlaşmanın maddeleri arasında yer alan avro birliği üyeleri tarafından yönetilecek bir fonun oluşturulması ve Yunan varlıklarının bir kısmının bu fon tarafından yönetilecek olması anlaşmayı Yunanistan açısından daha da ağırlaştırıyor.

Genel seçimler öncesinde kemer sıkma politikasını sonlandırma vaadinde bulunan ve bunu gerçekleştirmek için kreditörlerin taleplerini referanduma götüren Başbakan Aleksis Çipras'ın taleplerinin neredeyse hiçbiri kabul görmedi. Her ne kadar Çipras borçların vadesinin uzatılacağını belirtse de kreditörler önceliklerinin reform programının bir an önce Yunan Parlamentosu'ndan geçirilmesi olduğunu vurguluyor.

Öte yandan parlamentoda, Atina merkezli bir fonun Avro Grubu üyesi ülkeler tarafından yönetilmesi yönündeki planın SYRIZA içerisinde kopmalara neden olabileceği, sonbahar aylarında Yunanistan'ın yeniden erken seçime gitmek zorunda kalabileceği belirtiliyor.

"PARLAMENTODAN GEÇİRİLMESİ GEREKEN ZORLU MADDELER VAR"

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan ICBC Standard Bank CEEMEA Bölgesi Strateji Direktörü Demetrios Efstathiou, Yunan halkının bu şartlara nasıl cevap verebileceğinin belli olmadığını ve zaman içerisinde öğrenilebileceğini belirterek, "Yunan halkı içerisinde bankaların açılması, emeklilik maaşlarının ve mevduatlarının halen avro cinsinde olması memnuniyetle karşılanacaktır. Fakat parlamentodan geçirilmesi gereken zorlu maddeler var" dedi.

Merkezi Londra'da bulunan Capital Economics Başekonomisti Jonathan Loynes ise anlaşmaya ilişkin olarak, "Mevcut şartların Yunan parlamentosundan geçirilmesi oldukça zor olacak. Yunanistan'da hükümetin düşerek, yerine reform paketini uygulayabilecek teknokratlardan oluşan bir hükümetin kurulma ihtimali var" ifadelerini kullandı.

Loynes, şu an için Yunanistan'ın avrodan ayrılması (Grexit) olasılığı azalmış gibi görünse de anlaşmanın devam eden sorunların çözümü için nihai bir adım olmadığını belirterek, "Yunanistan'ın borçları azaltılmadığı müddetçe yapılacak her anlaşma kaçılmaz sonu (Grexit) sadece geciktirecektir" diye konuştu.

YUNANİSTAN REFERANDUMDA "HAYIR" DEDİĞİ BÜTÜN REFORM ŞARTLARINI YERİNE GETİRECEK

Yunanistan'a üçüncü kurtarma paketi kapsamında yaklaşık 82-86 milyar avro hacminde bir kredi sağlanacak.

Avro Bölgesi üyesi ülkeler Yunanistan merkezli yaklaşık 50 milyar avro hacmindeki varlıkları yönetebilecek bir fon oluşturacak. Özelleştirmelerin de bu fon üzerinden yapılması planlanıyor.

Üye ülkelerin temsilcilerinden oluşan fon özelleştirmelerden elde edilmesi beklenen 25 milyar avroyu Yunanistan hazinesine aktarılmasını sağlayacak. Fonun geri kalan yüzde 50'lik kısmının borçların ise geri ödenmesinde kullanılması amaçlanıyor.

Yunanistan'ın kreditörlerine talep ettiği tüm reformları anlaşma şartlarıyla birlikte çarşamba gününe kadar parlamentodan geçirmesi gerekiyor.

Yunanistan'ın ana borçlarına saç tıraşı (borçların kısmen silinmesi) getirilmeyecek. Yunanistan'ın Avro Grubu'ndan ayrılması yönündeki olasılık, anlaşmanın şartları uygulandığı müddetçe üye ülkeler tarafından yeniden değerlendirilmeyecek.

Yunanistan daha önce referandumda "hayır" dediği bütün reform şartlarını yerine getirecek. Ülkenin reform programına ilişkin uygulamaları yerinde, avro birliği temsilcileri tarafından denetlenecek.