Yunanistan'da referanduma günler kala sokaktaki sohbetlerin ana konusunu çoğunlukla sandıktan çıkacak sonuç oluşturuyor.

Atina'da sonucu ne olursa olsun, kendince oyunu belirleyen Yunan vatandaşları sandık başına gidecekleri pazar gününü bekliyor.

Hükümetin politikalarını beğenmeyen ve sandıkta "evet" oyunun "hayır"dan fazla çıkması durumunda koalisyon hükümetinin düşeceğini düşünenlerden biri de özel sektörde çalışan 29 yaşındaki Eleni.

AA muhabirine referandumda "evet" oyu kullanacağını ifade eden Eleni, herhangi bir partiye yakınlığı olmamasına rağmen yönetimdeki hükümetin düşmesi için sandığa "evet" oyu kullanmak için gideceğini anlattı.

Daha önceki hükümetler de kemer sıkma politikaları uygulamalarına rağmen kendini o dönemde daha güvende hissettiğini dile getiren Eleni, yeniden güvende hissetmek için de oyunun rengini çoktan belirlediğini söyledi.

Emekli öğretmen Marios ise çocuklarının geleceği için sandıkta "evet" oyu kullanacağını söyledi. "Hayır demek Yunanistan'ın AB'ye sırtını dönmesi demek" diyen Marios, ülkenin nakit akışının sağlanması için herkesin "evet" oyu kullanması gerektiği ifade etti.

Kimya öğretmeni Yorgo (56) da hükümeti "faşizan" diye niteleyerek, "Bence bu hükümet aşırı sağcı faşist ve Stalin yanlılarından oluşuyor. Bu blok Yunanistan'ı AB'den çıkararak, her şeyi yıkıp mahvederek bir dikta empoze etmeyi arzu ediyor. Ben pazar günü 'evet' hakim olmasını ve bu hükümetin gitmesini bekliyorum. AB üyesi isen şartlara uyuyorsun ya da reddederek çekip gidiyorsun. Bakın Yunanistan mahvoluyor 250 bin Yunanlı Avrupa'ya iş aramaya gitti ve bunlar hemen göçmen statüsüne girdi. Bir önceki hükümetler de reform yapmadı ve popülarist bir politika izledi ama bunlar da Yunanistan'ı mahveden katillerdir. Üstelik borcun tek taraflı silinebileceği yönündeki iddialar da palavradır buna sadece psikopatlar inanabilir" diye konuştu.

"HAYIRCILAR" NE DİYOR?

Yabancı dil öğretmeni işsiz 52 yaşındaki Tasos da kreditörlere teslim olmamak adına "hayır" diyeceğini kaydetti.

Tasos, Çipras ve ekibinin, Samaras-Venizelos hükümetiyle aynı politikayı yürüttüğünü öne sürdü.

Grafiker Vasilis de ekonominin çok kötü bir hal aldığını ve gelecek kaygıları nedeniyle "hayır" oyu vereceğini belirterek, şunları söyledi:

"Pazar günü 'hayır' diyeceğim ve oyların bu yönde olmasını diliyorum aksi halde çocuklarımızı kurban edelim, bu kadar basit. Bunun dışında hemen hemen hiçbir şey beklemiyorum sadece AB'den ayrılıp borcumuzun tek taraflı silinmesini arzu ediyorum. Bu hükümet de bir önceki hükümet gibi hiçbir müzakere yapmadı. Bu hükümetin tek farkı müzakere yapıyor şeklinde tiyatro oynamasıdır. Bir önceki hükümet egemenlik haklarımızdan vazgeçtiğimize dair imza attı, bu vatan hainliğidir ne yani bu hükümet de aynı şeyi mi yapacak?"

Öğrenci Angeliki ise referandumda oy kullanma hakkına sahip olsaydı "hayır" diyenlerin tarafını seçeceğini söyledi.

Kreditörlerin ülkeyi işgal ettiğini öne süren Angeliki, "Pazar günü sandıkta 'hayır' oyunun hakim olmasını umut ediyorum en azından bu hükümetin bu neticeyi nasıl kullanacağını, kemer sıkma önlemlerine bir son verilmesini ve eğitime fon ayrılmasını görmek istiyorum. Şu an annem ve babam beni okutmak için ikisi de iki ayrı işte çalışıyor durumumuz çok zor" diye konuştu.