Yunan basınındaki haberlere göre, ülkede ulusal çapta yayın yapan televizyon kanallarının yetkilileri, Devlet Bakanı Nikos Pappas tarafından açıklanan düzenlemenin yasal dayanaktan yoksun ve usule aykırı olduğunu savunarak, hükümetin bu uygulamayla televizyon kanallarını esaret altına almayı hedeflediğini ileri sürdü.

Yasal düzenlemeye göre yeni yayın izinlerinin verilmesinde büyük kanalların ödediği vergiler, çalışan sayısı ve kredi borçlarının dikkate alınmadığını belirten medya şirketleri, yeni açılacak televizyon şirketleriyle aynı kefeye konulmalarının büyük haksızlık olduğunu düşünüyor.

Medya şirketlerinin yetkilileri, yeni izinler için açılacak ihaleye katılmayacaklarını ve şirketlerinin çıkarlarını savunmak için Avrupa'daki ilgili mahkemelere başvuracaklarını belirtti.

Ulusal yayın yapan televizyon kanallarının sayısını 8'den 4'e düşürmeyi ve televizyon reklam gelirlerine de yüzde 20 vergi uygulamayı planlayan hükümet, verilecek yeni yayın lisanslarından 440 milyon Euro gelir sağlamayı hedefliyor. Hükümet ayrıca, özel televizyon ve radyolardan 2011 ile 2014 yılları arasında frekans kullanım hakları için 24 milyon Euro talep ediyor.

Devlet Bakanı Nikos Pappas, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, reklam piyasasının küçüldüğünü ve hükümetin bunu göz ardı edemeyeceğini ifade etmiş, bu nedenle ulusal yayın yapan özel televizyonların sayısının azaltılacağını söylemişti.

Hükümetin televizyonların yayın haklarının yeniden düzenlenmesi ve reklam gelirlerinin vergilendirilmesiyle ilgili yasal bir düzenleme hazırlığı içinde olduğunu belirten Pappas, yeniden faaliyete geçirilmesi planlanan Yunanistan Devlet Radyo ve Televizyon Kurumu'nun (ERT) özel televizyonların frekans sağlayıcısı olacağını açıklamıştı.

Yunanistan'da, ulusal çapta yayın yapan 8 özel televizyon kanalı ile bölgesel yayın yapan 105 televizyon kanalı bulunuyor. Bölgesel yayın yapan özel radyo istasyonlarının sayısının ise 150'nin üzerinde bulunduğu tahmin ediliyor.