Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın Yunanistan ’a yaptığı resmi ziyaret kapsamında, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ve Başbakanı Aleksis Tsipras ortak bir açıklama yapmıştı.  

Tsipras açıklamada, "Halklarımızın tarihi paraleldir. Mağdur kaldıkları zorluk ve kovuşturmalar tarihi, Ermeniler ve Pontus Rumlarına yapılan soykırımların iz bıraktığı bir tarihtir" demiş; Pavlopulos da “Biz Rumlar ve Ermeniler, Ermeni Soykırımını ve Pontus Rum Soykırımını hatırlattığımızda, bunu Türkiye ’ye yönelik intikam hisleri nedeniyle değil; insanlığa karşı suçların gelecekte de işlenmesini engellemek için yapıyoruz” demişti.

TÜRKİYE DIŞİŞLERİ: HASTALIKLI ANLAYIŞ

Bu açıklamalar üzerine Türkiye Dışişleri Bakanlığı dün yazılı bir açıklama yapmış ve "Sözkonusu açıklamalar Yunanistan ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin ve dayanışmanın Türk kimliğine yönelik ortak bir husumet ve karalama üzerine inşa edildiğini gösteren hastalıklı bir anlayışın ürünüdür. Türkiye ve Türk milleti, hukuk dışı, gerçeklikten kopuk, tek yanlı ve saplantılı bir tarih dayatmasını her fırsatta gündeme getirenlere hiçbir şekilde itibar etmeyecektir" demişti.

Söz konusu sert açıklamaya Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan cevap geldi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Konstantinos Koutras, Türkiye’nin ‘takıntılarını bırakıp geçmişiyle barışması gerektiğini söyledi:

“Görünen o ki Türkiye, tarihin kendi savunduklarına mutabık kalmaması durumunda bunun tarih için kötü olduğuna inanıyor. Ancak içinde bulunduğumuz anlar ucuz ve ikiyüzlü söylemler için çok kritik. Türkiye Cumhuriyeti takıntılarını bırakmalı ve tarihî geçmişiyle barışmalıdır. Bu zor görevde Yunanistan yanında olacaktır.” (Agos)