Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasında sığınmacılara ilişkin anlaşmanın uygulanmaya başlanmasının ardından Yunanistan'ın Midilli Adası'nda sığınmacı ve göçmenlerin tutulduğu kampta yoğunluk yaşanıyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinden iletişim sorumlusu Boris Çeşirkov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yunanistan'da 2 bin kapasiteli kayıt-kabul merkezi (hotspot) Moria kampının şu an limitlerine ulaştığını bildirdi.

Hükümeti tarafından yönetilen ve anlaşmanın ardından gelenlerin tutulduğu kampa bu sabah 150 kişinin daha ulaştığını belirten Çeşirkov, "Kampta zaten bin 800'ün üzerinde sığınmacı ve göçmen vardı. Bu sabah gelenlerle kapasite neredeyse tamamen doldu." dedi.

Adadaki yetkililer, sığınmacı ve göçmen hareketi durmazsa Moria kampın ilaveten diğer kampların da yeni gelenler için kullanılabileceğini belirtti.

Sığınmacılar, giriş-çıkışların güvenlik güçleri tarafından kontrol edildiği, dikenli tellerle çevrili Moria kampındaki her bir konteynerde10-15 kişinin kaldığını söyledi.

Yunan resmi verilerine göre, anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından belirgin bir düşüş yaşanan sığınmacı ve göçmen geçişlerinde pazartesi günü ve dün artış gözlendi. Son 24 saatte büyük çoğunluğu Midilli'ye olmak üzere toplam 766 sığınmacı ve göçmenin adalara geçtiği açıklandı.

AB ve Türkiye arasındaki anlaşmaya göre, Türkiye üzerinden Yunanistan'a 20 Mart 2016 itibariyle gelen sığınmacılar, 4 Nisan'dan itibaren iltica işlemlerinin ardından geri gönderilebilecek. AB geri gönderdiği sığınmacılar kadar Türkiye'den yasal yollarla sığınmacı kabul edecek.

Yunan hükümetinin anlaşmaya ilişkin düzenlemeler içeren kanun tasarısını bugün meclise sunması bekleniyor.