Güney Afrika ülkelerinden Zambiya'da halk, yeni devlet başkanı ve milletvekillerini seçmek için sandık başına gitti.

Sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı ülkede oy verme işlemi, yerel saatle 18.00'e kadar sürecek.

Yaklaşık 15 milyon nüfusa sahip ülkede 7 milyondan fazla seçmen bulunuyor.

Oyların sayımının hafta sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

Devlet başkanlığı seçiminde halihazırdaki Devlet Başkanı ve Yurtsever Cephe Partisi (PF) lideri Edgar Lungu ile Ulusal Kalkınma için Birleşme Partisi (UPND) lideri Hakainde Hichilema yarışıyor.

Seçimde adayların devlet başkanı seçilebilmek için oyların yüzde 50'sini alması gerekiyor. İlk turda yüzde 50'yi yakalayan aday çıkmazsa ikinci tura gidilecek.

Daha önce adalet ve savunma bakanı olarak görev yapan Lungu, eski Devlet Başkanı Michael Sata’nın 2014'te ölümünün ardından 2015'te iktidara gelmişti. Anketlere göre, Lungu, özellikle Doğu eyaleti, başkent Lusaka ve Copperbelt'de önde gidiyor. Lungu'nun, Bemba dili konuşan seçmenlerde de büyük destek görüyor.

Muhalefeteki UPND'nin 2006'dan bu yana liderliğini yapan Hichilema ise ülkenin güney eyaletlerinde yüksek oy oranına sahip. Özel sektörde faaliyet gösteren zengin bir iş adamı olan Hichilema, seçim kampanyasında ülkedeki gelir eşitsizliğini gidermeye öncelik vereceğini söylemişti.

Afrika’nın yükselen demokrasilerinden biri olarak görülen Zambia’daki seçimler, komşu ülkelerin istikrarı için de önem taşıyor.

Zambia siyasi tarihi 2011 yılında değişim geçirdi ve 20 yıllık Devlet Başkanı Rupiah Banda, seçimi kaybederek görevini Michael Sata’ya devretti. Sata 2014 yılında açıklanamayan bir sebepten dolayı Londra’da bir hastanede vefat etti. Sata’dan sonra kısa bir süreliğine ülkeyi Guy Scott yönetti. Lungu görevi Scott’dan 2015 yılında devraldı.