İsrail ordusunun uluslararası sularda müdahalede bulunarak el koyduğu Özgürlük Filosu Koalisyonu'na bağlı Zaytouna gemisindeki 11 kadın aktivistin gözaltında tutulduğu, iki gazetecinin ise sınır dışı edildiği belirtildi.,

İnsan hakları eylemcisi ve Özgürlük Filosu'nun basın sorumlusu Ellen Huttu Hansson, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gözaltına alınan 11 kadın aktivistin İsrail'deki Givon Hapishanesi'nde tutulduğunu söyledi. Gözaltındaki aktivist kadınların avukatlarıyla görüşme halinde olduklarını belirten Hansson, gemideki Holda Rakme ve Mina Harbollou adlı iki gazetecinin ise sınır dışı edildiğini aktardı.

İsrail makamları konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

İsrail donanması, Gazze ablukasını delmek için 14 Eylül'de İspanya'dan yola çıkan kadın eylemcileri taşıyan Zaytouna gemisine dün akşam uluslararası sularda müdahalede bulunmuştu. Gemide tamamı kadın iki gazeteci ve 11 barış aktivisti bulunuyordu. İsrail ordusu, Aşdot Limanı'na çekilen gemideki aktivistlerin "sorgulanmak üzere ilgili makamlara teslim edildiğini" duyurmuştu.

İsrail, yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi’ni 2006 yılından bu yana abluka altında tutuyor. İsrail donanması da bu tarihten beri “Gazze’ye özgürlük” sloganıyla yola çıkan gemilere hukuksuz şekilde müdahale ediyor.